Статті

ЧИ ЯКІСНО ГОДУЮТЬ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ?

Після низки підтверджено зухвалих фактів неякісного харчування військовиків відповісти на це питання з ініціативи міністра оборони Степана Полторака вирішили у Міноборони 20 липня 2016 року на брифінгу начальника Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковника Дмитра Марченка. Однозначна відповідь — НЕЯКІСНО. І корінь зла прихований у системі, що склалася довкола забезпечення армії.

Війна є безжальною потворою, породженою людством. На жаль, вона виявилася дуже живучою, і тому кожна нація має гідно утримувати своє військо і належно забезпечувати його, у тому числі харчами. Бо з часів Наполеона Бонапарта відомо, що народ, який не хоче годувати свою армію, рано чи пізно годуватиме чужу. Ми добре знаємо з історії, що багато в чому через зухвалу жадібність інтендантів, що відповідали за забезпечення військ продовольством, зброєю, військово-господарським майном та організацією побутового обслуговування особового складу, терпіли поразки потужні армії.

Тепер — з піднесенням патріотизму і загальноукраїнської свідомості, вважаємо ми, все змінилося. Пересічні українці переважно вірять, що наші вояки за умов жорстокої війни на Сході України і чималих асигнувань на Збройні Сили харчуються непогано. А поодинокі скарги військовиків на негідні умови проживання та гидке харчування, які час від часу висвітлювалися в пресі, пояснювалися форс-мажором в умовах війни…

Аж виявилося все набагато складніше.

Після всього побаченого і почутого на думку спав сатиричний роман Ярослава Гашека «Пригоди бравого вояка Швейка». Саркастичні до гіркоти висловлювання бравого вояка, на жаль, не стратили актуальності для вітчизняного сьогодення. Тому замість підзаголовків просто цитуємо вустами Швейка нашу дійсність.

 

« …Жодний солдат нічого не повинен боятися. І коли б хто в бою впав навіть до сортирної ями, то підвівся б, облизався і пішов далі воювати. А щодо отруйних газів, то для нас вони звичні ще з казарм після солдатського хліба та гороху з перловкою»

У червні 2016 року у 169 навчальному центрі «Десна» до шпиталю з інфекційними захворюваннями та харчовими отруєннями потрапило близько 200 бійців. Проведені перевірки з якихось причин не дали результатів. Тож міністр оборони України Степан Полторак ухвалив рішення щодо проведення позапланової перевірки якості продуктів у зазначеному підрозділі Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення. До перевірки було також залучено фахівців Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» та їхню акредитовану незалежну лабораторію.

Харчування у «Десні» здійснює компанія «Візит». За словами Дмитра Марченка, представників компанії було запрошено і на брифінг, і до лабораторії, щоби вони могли спостерігати за ходом досліджень, однак вони… відмовилися.

Як з'ясувалося, цей загадковий і зухвалий «Візит» є виробником продукції консервної групи, м'ясо, сир та масло він закуповує, на що має надати відповідні сертифікати якості.

 

«Звичайно, при цьому не забули й про солдатів — їм зменшили пайок саго на десять грамів. Це було тим загадковіше, що ніхто ніколи в армії саго не бачив»

Під час перевірки продуктів, було виявлено низку недоліків:

— Продукти зберігалися з порушенням температурного режиму, а саме при температурі +39°С. У морозильній камері, де зберігалося заморожене м'ясо температура сягала +15°С.

— Було встановлено фальсифікацію сиру та вершкового масла. За результатами лабораторних досліджень у цих продуктах було виявлено 100% жирів нетваринного походження (транс жири).

— Але крім того, що сир не сир і масло не масло, у продукті під назвою «сир твердий» було виявлено бактерії групи кишкової палички, а в продукті під назвою «масло» плісняві гриби та дріжджі роду «Кандіда». У м'ясі яловичини першого ґатунку було виявлено бактерії кишкових паличок.

— У вилучених консервах м'ясних встановлено невідповідність вимогам ДСТУ.

— У консервах «каша перлова» та «каша гречана» було встановлено невідповідність масової частки жиру та кухонної солі.

— У «сухпайках», а саме в паштеті печінковому зі свинячим жиром, встановлено перевищення норми вмісту бактерій дріжджів та пліснявих грибів у 2,5 разу та виявлено патогенні бактерії стафілококу.

— У меді натуральному квітковому виявлено перевищення у 6 разів допустимої норми гідроксиметил-фурфуролу (речовина, що має токсичні та канцерогенні властивості).

Також було встановлено порушення збалансованості добового раціону в даному пайку. Зокрема, у 100 гр. продукту мало би бути 18,9 гр. білків, а по факту — 8,7, жирів — 18,3 гр. замість 32,9 гр., вуглеводів — 25,8 гр. замість 31,7 гр. Загалом, калорійність сухого пайку вдвічі менша за заявлену.

 

«Цю корову треба було тримати бодай два тижні в оцті, а як не корову, то принаймні того, хто її купував»

Така ситуація стала можливою завдяки діючим договорам із постачальниками. Укладений договір практично неможливо розірвати в односторонньому порядку, тож попереду вирішення спорів у судовому порядку.

Також Дмитро Марченко обіцяє службове розслідування на предмет, хто і чому уклав угоди, в яких не захищено інтереси Міноборони, і чому не були передбачені умови жорсткого контролю якості харчових продуктів. «До кінця тижня буде проведено службове розслідування, матеріали будуть передані до військової прокуратури, далі буде ухвалюватися рішення щодо вилучення неякісної продукції та подальших стосунків з даною компанією», — заявив він.

Договори діють до кінця року.

Сама процедура співпраці наразі виглядає так: продукцію для армії постачають компанії, які організовують харчування, і з якими Міноборони має відповідні контракти. Міністерство перераховує кошти, а вже компанія-постачальник вирішує, які саме продукти купувати і згодовувати далі солдатам. Згідно до умов договору, якщо на продукцію немає відповідних сертифікатів якості, Центр ветеринарного забезпечення Міністерства оборони проводить перевірку і видає відповідні сертифікати. Але, за словами Дмитра Марченка, повноцінні лабораторні випробування ветлабораторії Міноборони просто не можуть провести, бо в них немає відповідної акредитації.

Контракт з фірмою «Візит» обійшовся бюджету у 400 млн грн на рік, за словами Дмитра Марченка. Підписання контракту було зумовлено, в тому числі, і дуже низькою ціною, що пропонувала компанія.

За результатом розслідування буде вирішуватися питання притягнення до відповідальності посадових осіб, які були причетні до даної ситуації, передачі напрацьованих матеріалів до військової прокуратури. Також буде вирішено як буде вестися претензійна робота з виконавцями послуги харчування.

За словами підполковника Марченка, вирішувати, звичайно, прокуратурі, але цілком можливо, що такі дії в умовах проведення АТО можуть підпасти і під статтю 111 КК України — «Державна зрада».

 

«І борони Боже, щоб тобі, паскуднику, спало на думку скаржитися на щось, коли прийде інспекція і спитає, чи є якісь скарги».

Як повідомив промовець, це перший інцидент із масовими отруєннями, про який йому відомо, але скарги на харчування від особового складу надходили постійно, тому й було ухвалено рішення про проведення позапланових перевірок.

Тему про скарги від солдатів дещо розширив після брифінгу радник Президента України, волонтер Юрій Бірюков.

«Зробили «гарячу лінію» Міністерства оборони. Зафіксували, що дзвінки надходять, а результату немає. Конкретно по 169-му навчальному центру: за травень-червень було 9 таких звернень та 9 звітів, що там… все гаразд. Після цього було ухвалене рішення про позапланову перевірку, й от ми… маємо те, що маємо. Система тотально намагається приховати інформацію», — зазначив він.

При цьому командири карають бійців (догана, зменшення зарплатні) за те, що Уставом передбачено звернутися до свого безпосереднього командира. А от «гаряча лінія» Уставом не передбачена. За словами волонтера, порушено вже кілька службових розслідувань з приводу цих фактів.

 

«Ринок харчування Міністерства оборони — 4 мільярди гривень, — зазначає Юрій Бірюков. — Ми не витрачаємо стільки на озброєння. Наша ж концепція, про яку ми говоримо ще з минулого року, — ці фірми повинні бути прибрані взагалі. Міноборони має закуповувати тільки продукти на відкритих тендерах через систему ProZorro, а армія сама буде готувати собі їжу, таким чином контролюючи її якість. Але цим самим ми забираємо 4 мільярди гривень у 4 фірм. І як ви думаєте: вони підключать лобі будь-якого рівня, щоби зберегти цей заробіток — коли у банці тушонки половина банки — вода?» 

 

«Коли для пана полковника сьогодні не вистачило порції й він побачив тільки тушену картоплю, він запав у стан гакі. Ви знаєте, що це таке гакі? Це стан голодних духів».

Відтак у Міноборони надрукували нові плакати, які слід розвішувати в столових ЗСУ, і на яких особисто міністр оборони Степан Полторак закликає бійців звертатися безпосередньо до Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України. Мовляв, там все вирішать. Але чи спрацює це на навчених гірким досвідом «гарячої лінії» солдатах?

Юрій Бірюков розпочав доволі агресивну кампанію у Фейсбуці щодо привернення уваги громадськості до проблеми харчування вояків. Один із найпоширеніших коментарів — зобов'язати вищий офіцерський склад і чиновників Міноборони їсти те саме, що й солдати. Тоді ситуація вирішиться сама-собою. Попри певну утопічність, ідея має право на існування — шлунок часто вирішує і не такі проблеми.

 

«Хочеш вір, хочеш ні, а коли б тобі подали кусень такої печені з маринаду, та ще з картопляними кнедлями, посипаними шкварками, та ще й з капустою, то б і язика проковтнув. А як після цього пивце п'ється, трясця його матері! І подумати лишень, усе це у нас війна відібрала».

Альтернативу нинішній системі харчування армії намагаються винайти ті ж самі волонтери.

Ось як описала експеримент з армійським харчуванням Діана Петреня, запис від 17 вересня 2015 року:

«Зараз бійці їдять за знаменитою нормою продуктів, прописаною в постанові КМУ № 426. Тобто кожного дня вони повинні отримувати одну й ту саму кількість тих самих продуктів, приблизно 30-40 найменувань. Оскільки ці продукти закуповуються постачальниками послуги, і (будемо чесними) слабо контролюються при попаданні в частину, то якість цих продуктів, м'яко скажемо, залишає бажати кращого. А вже якщо врахувати, що готують ці продукти кухарі, які працюють у постачальника, й яким, за великим рахунком, байдуже, що там і як у них готується, то переварені макарони, каша-розмазня, одне і теж меню практично кожного тижня і т.д . — це цілком закономірний підсумок…

Плюс, при цьому за багато років знищення нашої армії столові і кухні багато де не забезпечені не те що нормальним сучасним обладнанням, а й простими м'ясорубками (зараз багато де обладнання належить постачальнику послуги. І якщо постачальник йде з цієї частини — він просто вирізає і забирає своє обладнання).

Що з 16 вересня відбувається у Львові та Одесі (саме там знаходяться дві частини, які беруть участь в експерименті)?

Перш за все, був розроблений каталог продуктів, де ми не утикаємося до норм харчування. Він складається з 248 позицій продуктів, там є і йогурти, і банани, і ковбаса-м'ясо і навіть заморожена спаржа:)

У каталозі є 2 показника — вартість за добу, і калорійність. Тобто — це спеціально розроблена комп'ютерна програма, в якій начпрод формує меню (рецептура, технологічні карти приготування, калорійність і т.д. теж там є). Він зобов'язаний вибрати певну кількість калорій, він зобов'язаний замовити перше-друге-салат-компот, і при цьому він повинен зробити замовлення на певну суму на одну людину.

Програма не дозволить не виконати хоча б один із пунктів. Ситуація типу — на 3000 кКал можна замовити 50 мішків капусти — не пройде, каталог просто не дасть сформувати заявку на привіз продуктів. При цьому, якщо ми сьогодні їмо дешеву ячну кашу і малокалорійні курку з овочевим супом, то доведеться добирати суму і калорії, наприклад, ковбасою або сиром, або ще чим то смачненьким».  

За словами Юрія Бірюкова, експеримент був саботований як Міністерством оборони, так і Мінфіном. При цьому за введення проекту в дію, державні кошти лише економляться.

«Зайшла компанія «Метро Кеш енд Керрі», — зазначив він, — після цього ми зекономили ще більше грошей. І після цього Мінфін перестав погоджувати нам продовження цього експерименту. А без фінансів ми просто не можемо продовжувати… Минулого року усереднена добова вартість харчування солдата становила 70 грн. На цьому фоні ми запустили експеримент, де показали, що можна годувати солдатів за системою «шведський стіл» із кавунами, бананами, ківі та йогуртами за 65 грн. Ми це довели. Потім на торги вийшла «Метро Кеш енд Керрі», яка ще більше знижує ціну. Тобто нормально годувати армію і за 60 грн на солдата можна. Але це якщо не красти. У протилежному випадку отримуємо сир, в якому немає тваринних жирів».

 

P.S. Діана Петреня у день проведення брифінгу була на прийомі у Верховного головнокомандуючого України Петра Порошенка саме з питання продовження експерименту. За свідченням Юрія Бірюкова у Фейсбуці, «Петро Порошенко там просто слухав, ви там нічого собі такого не думайте. Слухав і дивився ... пильно так ...
     І за дивним збігом обставин сьогодні за 5 хвилин були вирішені всі проблеми з узгодженням з боку Мінфіну! І вже підписані всі документи щодо продовження до кінця року експерименту в початкових двох частинах. І Мінфіном надано зобов'язання узгодити ВЖЕ ОСЬ ДО КІНЦЯ ТИЖНЯ розширення експерименту у ще 4 частинах.
     6 військових частин будуть дуже скоро їсти СМАЧНО! А наступного року, за планом, переведення всієї армії на цю модель харчування».

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"