Статті

ОЙ, НАПРАЦЮВАЛИСЯ-НАТОМИЛИСЯ…

Верховна Рада України продовжує жити за законами мирного часу. І нехай на лінії зіткнення суттєве загострення, нехай у світі сплеск терористичних атак, а в сусідній Туреччині невдала спроба (чи імітація) державного перевороту — все це зачекає, бо депутати хочуть на море. Вони, бач, натомилися.

Повільність української еліти в прийнятті рішень здається тим небезпечнішою, чим складнішою стає ситуація навколо нашої країни. Глобалізований світ відрізняється не тільки швидкістю передачі інформації, але і чутливістю політичних гравців до змін ландшафту. Очевидно, що теракт в Ніцці, що забрав життя понад 80 осіб — не тільки хворобливий удар по самолюбству тамтешнього президента Франсуа Олланда, але і привід для Росії зробити психологічну атаку на Захід з вимогою «забути колишні образи», перейти до співпраці у боротьбі з тероризмом у обмін на скасування санкцій.

Хоча в сесійній залі є чимало нардепів, які побували в АТО аж ніяк не на екскурсії, вплинути на ефективність роботи своїх колег вони, на жаль, поки не в змозі. Колективна солідарність українських депутатів не дозволила їм прийняти зміни до парламентського регламенту, що роблять більш інтенсивним і професійним процес законотворчості. Були проігноровані і заклики нечисленних свідомих колег про продовження сесії до вересня.

І справа не лише в тому, що коаліція балансує на межі легітимності, а після «справи Онищенка» залучати до результативного голосування депутатські лобістські групи все важче. А саме завдяки цим нардепам коаліція добирала голосів для всіх шести найбільш доленосних рішень парламенту за останні три місяці. Проблема має інші джерела: державні інтереси у Верховній Раді так і не піднялися над приватними і партійними, а термін «політична відповідальність» для багатьох законодавців залишається порожнім звуком.

Навіть останній перед канікулами пленарний тиждень виявилася не надто ефективним і плідним.

Як ви пам'ятаєте, 16 червня вже була спроба провести у парламенті «аграрний» день, і вона закінчилася провалом (див. «Аграрний пшик у Верховній Раді», «Агропрофі» № 23-24, 2016) В останній сесійний тиждень аграрний комітет спробував знову винести на голосування ряд законопроектів, важливих для галузі. Принаймні на засіданні погоджувальної ради народний депутат Микола Кучер звернувся до голови Верховної Ради з проханням включити до розгляду парламенту на цей тиждень цілу низку аграрних законопроектів. Зокрема він зазначив, що Комітет з питань агарної політики та земельних відносин просить включити до розкладу пленарних засідань Верховної Ради України на цьому тижні законопроекти: №2150а, №3006, №3190, №2920, №2842, №3866, №4573, №3157. Вони є вкрай важливі для аграріїв, оскільки регулюють ряд питань вдосконалення земельного законодавства, проблеми розвитку АПК та стосуються гармонізації законодавства України із європейським.

Та не так сталося, як гадалося — бо ще хіба у вівторок слуги народу своїм роботодавцям-виборцям відплатили декількома позитивними рішеннями, далі все пішло по-старому: сидячий страйк радикалів під парламентською трибуною, гра «у літачки» квадрокоптером під парламентським куполом, дрібні сутички і суперечки між представниками влади та опозиції.

І, щоб депутати не мучилися безплідними законодавчими потугами, 15 липня голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив четверту сесію Верховної Ради VIII скликання. Та насправді народні обранці відправилася на літні канікули значно раніше — у ритуальному виконанні гімну 15 липня прийняли участь лише кілька десятків із 420 депутатів. Решта, судячи з усього, завчасно відчули себе відпускниками і зберуться під куполом аж 6 вересня.

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"