Статті

АГРАРНИЙ ПШИК У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

Виявляється, наші депутати так люблять поля, що ладні кинути все на світі, аби ними помилуватися. От у четвер вони і покинули все, вкупі із законотворчим процесом, і помчали в поле. От лише не на український пшеничний лан, а на французький футбольний газон. На вечірньому засіданні Верховної Ради зареєструвалися 332 народних депутати, але реально у сесійній залі присутніх було трохи більш як 150.

Подейкують, що ще о 13:00 палкі вболівальники-депутати вирушили чартерним рейсом до Франції, де в рамках фінальної частини Євро-2016 відбувався матч між збірними України та Північної Ірландії. Ще б пак — треба поспішати, гра о 19:00. А закони? Ну,... закони почекають. Врешті, з огляду на повну неможливість ухвалювати які-небудь рішення, спікер ВРУ Андрій Парубій, другий день поспіль, достроково закрив пленарне засідання Верховної Ради через брак депутатів. На момент закриття в сесійній залі нарахували лише 213 депутатів. Мабуть решта дві сотні «з гаком» неочікувано зібрались на стадіоні у Ліоні. Збірна України, на жаль, удруге «в суху» програла 0:2, відтак депутати своєю «підтримкою» скоріше нашкодили: наші футболісти виконували свої обов’язки на полі не краще, ніж народні обранці у сесійній залі!

Вони гуляють

А плани на четвер у аграрної спільноти були наполеонівські — передбачалося, що 16 червня у Верховній Раді України відбудеться «Аграрний день». Як показує практика, блочний розгляд запропонованих законопроектів по галузях (податкове законодавство, наука, медицина, енергетика, промисловість тощо), які подають на розгляд профільні комітети, є найбільш оптимальним і дозволяє організувати ефективну роботу Верховної Ради України.

Було заплановано розглянути у першому читанні законопроекти №2155 від 17.02.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності»; №3190 від 29.09.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію й отримання в користування земельних ділянок»; №2842 від 14.05.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення суперечностей у сфері ліцензування»; №4464 від 18.04.2016 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України».

У другому читанні та в цілому — №2150а від 23.06.2015 «Про внесення змін до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною» (щодо узгодження його положень у сфері поводження з продуктами тваринного походження, що належать до категорії ІІ, з вимогами законодавства ЄС)»; №3006 від 01.09.2015 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли»; №2920 від 20.05.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація».

Результат відомий — з усього розмаїття депутати змогли лише провалити законопроект про удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб.

Тому Олександр Бакуменко від імені народних депутатів аграрного комітету попросив зняти з розгляду аграрні законопроекти, які були в порядку денному, і перенести ці, надважливі законопроекти, на наступний пленарний тиждень, поставивши їх на розгляд у вівторок або в четвер. Погодьтеся, краще перенести, ніж втратити зовсім. Адже згідно з Регламентом, якщо законопроект не набирає голосів він взагалі знімається з розгляду і повернутися до його ухвалення можна лише на наступній сесії.

Наступна можливість прийняти важливі для аграрної галузі закони у нас буде лише за два тижні, тому сьогоднішня ситуація по відношенню до аграріїв є абсолютно безвідповідальною з боку парламентарів. Та немає лиха без добра: швиденько зрозумівши, що результативного голосування не вийде, спікер поставив на розгляд дві постанови про скасування раніше ухвалених законів, котрі конче потрібно було «завалити».

Вони голосують

Повний текст удрукованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"