Статті

РИНОК ПОТРЕБУЄ НІШЕВИХ КУЛЬТУР!

Виготовляти під замовлення і отримувати за це достойну винагороду — чи не найзаповітніша мрія будь-якого виробника. Україна заявила про себе в світі як потужний гравець на ринку зернових. Але лінійка привабливих сільгоспкультур ними не обмежується — світовий ринок потребує чималу кількість так званих нішевих культур, серед яких — гірчиця, квасоля, льон, просо тощо. Гарантовано і вигідно закуповує нішеві культури у вітчизняних аграріїв і експортує їх до багатьох країн світу Група компаній «Фруктовий світ» і «Агролідер». Для стимулювання вирощування цих культур нею розроблено низку програм, зокрема — товарного кредитування і закупівлі по форварду. Про діяльність Групи компаній та її співпрацю з вітчизняними аграріями розповідає її керівник Валентин Медведюк.

— Група компаній «Фруктовий світ» і «Агролідер» вже понад 10 років займається закупівлею та переробкою олійних та зернових культур, які ми постачаємо до більш ніж 20 країн світу, — каже Валентин Олексійович. — Наприклад, минулого року наша частка лише в експорті гірчиці з України перевищила 70%.

Ми свідомо вибороли собі право займатися саме нішевими культурами, які є дуже затребуваними в світі — вони, як кажуть, хоч і маленькі, та важкенькі (тобто, прибуткові). Відтак Групу компаній «Агролідер» і «Фруктовий світ» добре знають і поважають як в Європі, так і в Азії. Наша робота є твердженням того, що в Україні є надійні та відповідальні компанії, які дотримуються зобов'язань з постачання якісної і конкурентоспроможної продукції. Можна сказати, ми є візитівкою українських аграріїв, їхнім авангардом, який просуває вітчизняну продукцію світом. Так, сьогодні в Німеччині майже кожна п'ята банка гірчиці — це продукт нашої з вами співпраці. Українську квасолю, яку ми постачаємо, їдять і в Європі, і на Балканах, і в Америці.

Нині серед наших понад півтори тисячі постачальників — і агрохолдинги, і потужні агропідприємства, і так звані середняки, і невеликі фермерські господарства. Будьте певні, жодне з цих підприємств не скаже, що з нами невигідно працювати, що ми не виконуємо своїх договірних зобов'язань перед партнерами (хоча навпаки, щодо нас, таке, на жаль, трапляється).

В останні роки ми значно збільшили свої виробничі потужності, у нас з'явилось більше зарубіжних контрагентів, які висловили готовність із нами співпрацювати. Тому сьогодні гостро постає питання збільшення виробництва нішевих сільгоспкультур в Україні, і ми готові стимулювати його через власні програми. Це буде економічно вигідно всім!

Ми пропонуємо сіяти нішеві культури — гірчицю і товарну квасолю — з якими ми вже працюємо не один рік, і зобов'язуємося викупити цю продукцію за взаємовигідними, ринковими цінами.

Проаналізувавши ситуацію в аграрному секторі і в цілому в країні, керівництво нашої Групи компаній прийняло рішення про можливість товарного кредитування аграріїв, які мають у цьому потребу. Ми готові забезпечити їх насінням гірчиці і квасолі під майбутній врожай під наше право першочергового викупу вирощеного врожаю за ринковою ціною, яка діятиме на той час в Україні. Більше того, для виробників Хмельниччини у нас є можливість приймати продукцію на зберігання прямо з поля, з подальшим доведенням якісних показників (окрім вологи) до базових на нашому сучасному заводі — його виробничі лінії і технології оптичного сортування забезпечують високу якість кінцевого продукту. Ця послуга для агровиробника буде безкоштовною, якщо в подальшому цю продукцію буде продано нам.

На тлі невтішних прогнозів Мінсільгоспу США про те, що у найближчих 10 років зростання світових цін на зернові та олійні культури не очікується і вони будуть нижчими від середніх показників за останні 10 років, і щодо падіння маржі при виробництві біоетанолу через здешевлення нафти, ми декларуємо закупівельну ціну на нішеві культури не нижче $400.

Розраховуючи рентабельність нішевих культур, провідні світові аналітики дійшли несподіваного результату: лідером стала квасоля.

Зрозуміло, цінові ножиці в умовах зростання витрат на виробництво і зниження платоспроможності населення суттєво вдарять по дрібних господарствах. Малоймовірно, що великі компанії вирощуватимуть нішеві культури в промислових обсягах. Однак для невеликих господарств, які шукають недорогі у виробництві, але прибуткові культури, саме нішеві можуть стати надійною альтернативою. Тим більше, що в умовах фінансової кризи диверсифікація виробництва дає змогу залишатися на плаву.

Ми готові до діалогу з аграріями, які здатні відповідально поставитися до вирощування щедрого врожаю високої якості, бо саме від неї залежатиме закупівельна ціна, — запрошує до співпраці Валентин Медведюк. — Ми постійно моніторимо зарубіжні ринки, аналізуємо їхній попит на ту чи іншу культуру, моделюємо можливі варіанти розвитку ринкових відносин між основними агровиробниками. Тому знаємо, як важко ламати стереотипи, починати щось нове, яке часто лякає й не убезпечує від набиття ґуль. Але саме першопрохідці отримують у результаті найбільший зиск і дивіденди.

З БІЛОЇ ГІРЧИЦІ ТА КОЛЬОРОВІ ГРОШІ!

Якісне насіння гірчиці білої, придатне для переробки, в умовах мінімальних світових цін на збіжжя, коштує дорого — на рівні $500/т. Тому ця культура є прекрасним способом підстрахуватись більшості господарств, які спеціалізуються на бобових і злакових. Гірчиця, з родини хрестоцвітих, буде цілком органічною в сівозміні і сприятиме збільшенню урожайності решти культур.

Якщо розглядати гірчицю не лише як хорошого попередника, на ній можна ще й добре заробити.

Унікальні природно-кліматичні умови України дозволяють вирощувати гірчицю практично скрізь. Найбільші площі (70-80%) — маємо в зоні Степу, де врожайність насіння білої гірчиці невисока — 8-9 ц/га. В зоні Лісостепу і Полісся — вона вже становить 15 ц/га, а за дотримання технології вирощування 20-25 ц/га цілком реальні. Проте, судячи з низької врожайності, аграрії досі не приділяли гірчиці належної уваги. Тож варто спробувати це виправити. Доведення ж олієнасіння до світових стандартів та зберігання можна попервах покласти на фахівців Групи компаній «Фруктовий світ» і «Агролідер», а з часом встановити у себе необхідне обладнання.

Для висіву потрібне добре відсортоване насіння, яке за посівними якостями відповідає вимогам державного стандарту. Гірчиця біла потребує раннього строку сівби, коли прогрівання ґрунту сягає +8-10°С. Цей період зазвичай збігається з посівом ранніх колосових та зернобобових культур.

Лідерами продажів є українські сорти гірчиці білої європейського напрямку Кароліна та Талісман, з потенціалом урожайності 20-25 ц/га (висота рослин 50-80 см, вегетаційний період — 95-105 діб, норма висіву на 1 га — 10-12 кг, залежно від способу посіву). Також цікавим є новий сорт Запоріжанка з потенціалом 20-25 ц/га (маса тисячі насінин 4,0-7,0 г, олійність 30-32%, вегетаційний період 80-85 діб). Сорти стійкі до вилягання та розтріскування стручків, середньостійкі до шкідників та хвороб, пристосовані до механізованого вирощування.

Група компаній пропонує таку співпрацю:

— Супровід технологічного процесу вирощування насіння.

— Купівля врожаю гірчиці білої «з-під комбайна».

— Укладення довгострокових договорів з подальшим викупом урожаю гірчиці білої.

Дотримуючись рекомендованої науковцями технології вирощування гірчиці та використовуючи сертифіковане насіння, можна одержати максимальний врожай високої якості. Гірчиця безумовно є перспективною культурою з щонайменше 100% рентабельністю.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"