Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ 05.02.2016

ПШЕНИЦЯ. Протягом поточного тижня ситуація на світовому ринку пшениці суттєво не змінилася, тут і надалі достатньо новин, що негативно впливають на світовий рівень цін. По-перше, агресивність аргентинських трейдерів та низькі цінові пропозиції пшениці призводять до збільшення попиту на дану культуру походженням із Аргентини та розширення традиційних ринків збуту. Так, днями стало відомо про реалізацію пшениці походженням із Аргентини до Південної Кореї (вперше з 2006 року) та В'єтнаму (вперше з 2008 року).

Наміри уряду РФ щодо підвищення експортного мита або ж заборони експорту пшениці, які жваво обговорювалися протягом минулого тижня, не підтвердилися, тож Росія залишається одним із основних продавців даної культури. Девальвація російського рубля відносно долара США додатково тисне на світові ціни, змушуючи інших експортерів у боротьбі за обсяги реалізації знижувати свої цінові пропозиції.

Варто додати, що операторам ринку пшениці стало відомо про плани Міністерства сільського господарства Ірану ввести ембарго на імпорт цієї зернової з 20 березня поточного року. Такий стан справ спричинений досить активними закупівлями уряду даної країни на внутрішньому ринку (станом на поточну дату закуплено 8 млн т). Цьогорічний імпорт Ірану, згідно з останнім звітом Міністерства сільського господарства США, поточного сезону складе 4 млн т, що на 2,3 млн т поступається результату попереднього.

Підбиваючи підсумки можемо зробити висновок, що під впливом вищенаведених факторів на світовому ринку пшениці найближчим часом пануватиме «ведмежий»(знижувальний) ціновий тренд.

Відмітимо, що під тиском вражаючих запасів сільгоспкультур та високої конкуренції між експортерами індекс цін ФАО на зернові культури знизився на 1,7% порівняно з груднем та нині складає 149,1 пунктів.

Станом на 4 лютого ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 4180-4300 грн/т, 3-го класу: 4130-4200 грн/т, фураж: 4000-4050 грн/т.

КУКУРУДЗА. Країни Південної Америки (Аргентина та Бразилія) незмінно залишаються ключовими гравцями на світовому ринку кукурудзи, тож увага його учасників протягом минулого тижня була зосереджена саме навколо новин із цих країн.

На думку аналітиків, найближчим часом варто очікувати збільшення обсягів експорту кукурудзи з Бразилії, що безпосередньо пов'язано зі знеціненням курсу бразильського реала відносно долара США. Такий розвиток подій стимулює виробників даної культури реалізовувати запаси кукурудзи саме на зовнішніх ринках. Варто додати, що поточного маркетингового року основними покупцями бразильської кукурудзи є В'єтнам та Іран, проте інтерес до неї серед інших експортерів стрімко зростає. Так, оператори ринку свідчать про збільшення обсягів закупівлі кукурудзи походженням із Бразилії такими країнами, як Японія та Іспанія. Відмітимо, що поточного сезону Іспанія виступає найбільшим покупцем української кукурудзи (її частка у загальному експорті України складає трохи більше 20%). Тож аби не втратити свого основного покупця, Україні доведеться конкурувати з традиційно дешевшими пропозиціями з Бразилії, де найближчим часом розпочнеться масова збиральна кампанія.

Аргентинська кукурудза залишається однією з найбільш конкурентоспроможних та пропонується в середньому на $5 за тонну дешевше за українську на умовах FOB (зерно завантажене у судно).

На вітчизняному ринку кукурудзи протягом останнього часу закупівельні ціни демонстрували цінове зростання, що було пов'язано з необхідністю виконання деякими трейдерами своїх зобов'язань по зовнішньоекономічних контрактах.

Станом на 4 лютого 2016 року закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах України становили 4030-4180 грн/т.

СОЯ. Важливою подією на світовому ринку соєвих бобів став початок збирання даної культури в Бразилії. Згідно з даними експертів, станом на поточну дату виробниками сої обмолочено 4% від прогнозованої площі до збирання, що поступається минулорічному результату на 2%. Відставання темпів жнив пояснюються несприятливими погодними умовами (дощами) в тих регіонах країни, які безпосередньо займаються її вирощуванням. Таке відставання не є критичним, і фермери мають достатньо часу, аби наздогнати та навіть випередити темпи попереднього сезону. Валовий збір сої в Бразилії прогнозується на досить високому рівні, деякі аналітики не виключають можливості того, що даний показник сягне 103 млн т. Нагадаємо, що згідно з прогнозами аналітиків Мінсільгоспу США, виробництво соєвих бобів у цій країні оцінюється на рівні 100 млн т. Минулого маркетингового року даний показник становив 96,2 млн т.

Станом на 4 лютого на внутрішньому ринку сої в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні 9300-9500 грн/т, а ціни переробників на заводах — 9400-9700 грн/т.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"