Статті

ЩО ТУРБУЄ СЕЛЯНИНА?

До редакції надійшов колективний лист від мешканців с. Мельники Чигиринського району Черкаської області, адресований Кабінету Міністрів України, Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин та генеральному директору ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексію Вадатурському, з проханням його надрукувати.

Звертаємо увагу, що селяни цитують Коаліційну угоду та Програму діяльності КМУ. Законопроект на цю тему був лише один і 05 квітня 2015 року він набрав чинності: Закон України №191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», який вносить зміни до Закону «Про оренду землі». Документом згідно до ст. 22 визначено, «розрахунки щодо орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, здійснюються виключно у грошовій формі». Тобто виключно грошовий розрахунок визначено для сплати за оренду земель лише державної та комунальної власності.

Наводимо текст листа.

Кабінету Міністрів України,

Прем'єр-міністру Яценюку А.П.,

Комітету з аграрної політики

та земельних відносин

Верховної Ради України,

Генеральному директору

ТОВ СП «НІбулон»

Вадатурському О.О.

Жителів села Мельники

Чигиринського району

Черкаської області

Шановний Арсенію Петровичу, прочитали в пресі, що Кабмін ініціює законопроект «Встановлення обов'язковості внесення орендної плати за землі с/г призначення виключно у грошовій формі. Запровадження ефективних регуляторних механізмів для розвитку ринку оренди земель сільгосппризначення з передбаченням можливості продажу прав оренди та їх застави». Ми глибоко обурені такими Вашими рішеннями. Це веде до ще більшого занепаду села і зубожіння селян, тому що без натурального господарства, яке споживає тільки зерно, сільські люди, які не мають робіт і доходів, не виживуть.

Просимо Вас, не вирішуйте за селян, більшість з яких уже й так живуть за межею бідності.

А тому пропонуємо:

1. Кожен власник паю, при складанні договору, сам вирішує чи в зерновому еквіваленті, чи в грошовому, йому отримувати плату за пай.

2. Землі сільгосппризначення не продавати.

3. Зробити по-новому оцінку земель.

4. Видати паї соціальній сфері, адже люди десятки років пропрацювали в селі, а тепер при мізерних пенсіях, приречені на бідність.

5. Дати вичерпну відповідь, чому при бальній оцінці 52 бали взяли за основу тільки 26? Також, при розпаюванні наділяли по 1,60 га, а тепер пай став 0,67 і до 1,12 га?

6. Де поділась земля?

Хочемо сказати добре слово про директора ТОВ СП «НІбулон» Вадатурського О.О., який чесно і добросовісно нам оплачує паї та ще й сприяє розвезенню їх кожному пайовику. Вдячні йому за те, що він розуміє нас, сільських жителів.

P.S. До редакції. Читаємо й уважно слідкуємо за вашою газетою. Надіємося, коли ви надрукуєте цього листа, то можливо його побачать керівники нашої держави і наші пропозиції будуть взяті до уваги!

 

Зі свого боку генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський відповів на цей лист.

«Шановні численні автори листа, шановні селяни!

Наша компанія від часу свого заснування проводить прозору політику взаємовідносин із нашими партнерами — власниками землі. Ми вважаємо їх своїми партнерами. І ми зробили все від нас залежне, щоби господар землі був упевнений, що його право буде захищене і його власність не перейде в суборенду до інших компаній, як це часто-густо стається.

«НІБУЛОН» — одна з небагатьох компаній, яка напряму укладає договори оренди з власниками землі і належним чином їх реєструє в установленому законом порядку.

Ми поважаємо власників землі і розуміємо, що маємо зробити все, щоби врахувати їхні потреби, згідно до Закону України «Про оренду землі», в отриманні сплати за оренду землі в грошовій або натуральній формі — зерном, адже більшість селян мають підсобні господарства.

Розрахунки у натуральній формі відповідають грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати, і при реалізації продукції ми сплачуємо всі необхідні податки.

Відтак ми проти тіньової економіки і кулуарних домовленостей, ми за відкриті відносини з власниками землі.

На жаль, з боку держави досі нічого не зроблено, щоби навести порядок в орендних відносинах в цілому по країні. На високому рівні досі точаться розмови довкола питання зняти чи продовжити мораторій на продаж землі, натомість провести інвентаризацію землі, зробити доступною інформацію про власників і орендарів землі, про розміри орендної плати і чи сплачується вона взагалі.

Ми за детінізацію земельних відносин і за те, щоби кожна громада усвідомлювала, наскільки ефективно обробляється її земля і сплачуються податки, бо від цього залежить її добробут. Ми за легалізацію земель сільгосппризначення, які перебувають в державній або комунальній власності. З прихованої оренди не можна сплатити податки і заплатити зарплату вчителю або відремонтувати ФАП, освітити вулицю в селі. Ми вважаємо, що жити в селі і, працюючи на землі, залишатися бідним — соромно. Соромно приховувати податки, а не спрямовувати кошти на розвиток громади, щоби, приміром, не закривати школи, де вчаться її діти.

Не варто розраховувати на допомогу держави, якщо ми на місцях не докладаємо зусиль для того, щоби життя стало кращим.

З усіх піднятих вами питань у компанії є своя думка, підтверджена багаторічним досвідом роботи на землі. Ми готові надати розширені коментарі і вичерпні відповіді на запитання. Головне, щоби нас почули, щоби до нас дослухалися в усіх гілках влади. Дуже важливо, щоби і Кабінет Міністрів, і парламент чули людей та враховували їхню думку, а не ухвалювали самостійно несумісні з життям рішення

З повагою,

генеральний директор

ТОВ СП «НІБУЛОН»

Олексій Вадатурський»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"