Статті

ДОСТАТКУ МАЄ БУТИ В ДОСТАТКУ

Директор корпорації Андрій БАРАН і головний агроном Іван ТКАЧПшеницю з такою омріяною українцями назвою — Достаток, наразі закінчують молотити у корпорації «Агропродсервіс» на Тернопільщині. Цьогоріч на полях підприємства зернова вродила на рівні 8,3 тонни з гектара при вологості 13 відсотків. Та для господарства такі показники швидше закономірність, адже озима пшениця, якою тут засівають 8-9 тис. га на рік, дає в середньому 7-8 тонн зерна з гектара.

«А як же інакше, — зазначає директор корпорації Андрій Баран, — господарство, яке має статус елітгоспу, не має права вирощувати нижче. Бо це найкраще підтвердження якості пропонованого нами насіння».

Господарство має сучасний насіннєвий завод — комплекс із очистки та сушки зерна данської компанії «Кімбрія» — виробничою потужністю 360 тонн на добу. І виступає пропагандистом передового світового досвіду виробництва сільгосппродукції у великих обсягах.

Під час жнив у полі: Андрій БАРАН, директор відділення «Миролюбівка» Ярослав Журавель і агроном Василь ЯцишинА починалося все з землеробства, коли 1999 року у селі Настасів на Тернопільщині на 800 га землі заходилися працювати брати Чайківські. На той час колишній колгосп розколовся на декілька частин, і одна з них зрештою отримала назву «Агропродсервіс». Поступово господарі знову зібрали докупи ті землі, і наразі успішне агропідприємство «Агропродсервіс» працює в 10 районах: дев'яти — Тернопільської області й одному — Івано-Франківської, обробляючи більше 40 тис. га земельних угідь.

Основним видом діяльності корпорації залишається інтенсивне рослинництво, на тлі якого тваринницька галузь має також свої чималі здобутки. Засвоївши сучасні агротехнології й опанувавши високі врожаї на промислових посівах, а також удосконаливши виробництво якісного насіння, у корпорації пішли далі. Спільно з компанією «Агроскоп Інтернешнл» планують організувати новий проект — демонстраційний центр, своєрідну постійно діючу школу для вивчення сучасних технологій. «Щоби не вчитися на великих площах і не витрачати на це багато часу, бо помилки наші надзвичайно дорогі, — наголошує Андрій Баран. — При центрі працюватимуть постійно агроном і інші спеціалісти, щоби будь-який бажаючий у любий час міг приїхати і подивитися, як на даний момент розвивається певна культура, яка для неї застосовується технологія. Причому тут мають бути присутні різні технології — від норм висіву та підживлення до засобів захисту рослин; тут мають бути посіви в різні строки тощо». Цьогоріч 10-11 вересня на стартовий захід цього проекту до с.Настасів запрошуються всі охочі.

Тваринництво вищого ґатунку

Продукція та обладнання насіннєвого заводуКрім визнаних лідерських позицій у рослинництві, корпорація «Агропродсервіс» входить до п’ятірки найпотужніших в Україні виробників свинини: натепер свинопоголів’я становить 115 тисяч особин, у тому числі 14 тисяч основних свиноматок. Ставку на інтенсивне тваринництво, насамперед свинарство, засновник компанії Адам Іванович Чайківський із командою зробили на зорі її створення. Так, 2005 року за основу було взято досвід Данії, адже ця країна є беззаперечним лідером у галузі свинарства у світі. І на цій галузі, можна сказати, тримається добробут усієї країни. Через рік господарство отримало статус племрепродуктора, а від 2009 року — племінного заводу з розведення свиней породи ландрас. Генетичний матеріал поголів’я підтримується завдяки співпраці з данською компанією «Дан Бред». За такий порівняно нетривалий проміжок часу завдяки якісній племінній роботі і збалансованій кормовій базі (з 2011-го працює власний комбікормовий завод потужністю 10 т на годину) за добовими приростами свиней (900 г) та репродуктивністю «Агропродсервіс» по праву вважається одним із кращих в галузі. Корпорація стала ініціатором і співзасновником створення 2011 року Асоціації свинарів України.

Оператор насіннєвої лінії Степан БЕДНАЖНапрямок скотарства також активно розвивається: отримані «в спадок» від попередніх господарів ферми із нечисленним поголів’ям відновлюються, кількість тварин планомірно збільшується, також ведеться селекційна робота. Наразі в корпорації діють чотири м’ясо-молочні ферми, де утримується близько 3 тис. голів ВРХ, із яких третина — дійне стадо. Середньорічний надій на корову становить 6200 літрів. Зараз триває будівництво двох нових молочних комплексів — великого на 1000 дійних корів, і порівняно малого — на 200 особин у с.Урмань Бережанського району. Завдяки природно-кліматичним умовам цю місцевість називають Бережанською Швейцарією, тож новий комплекс має стати центром виробництва корпорацією екологічно чистої молочної продукції за європейськими стандартами.

Підприємство також має чималі потужності для вирощування бройлерів та індиків, відтак і в цих галузях плекає амбітні плани.

Урожайність удвічі більша за рекордну

У насіннєвій лабораторії. Завідуюча лабораторією Наталія СІКОРСЬКА і змінний лаборант Неля ПРЕНДОТААграріям Тернопільської області поточного року слід віддати належне, адже, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, вони отримали найвищу в країні врожайність ранніх зернових — на рівні 4,62 т/га. Й участь у цьому результаті «Агропродсервісу» важко переоцінити, адже його показники проти рекордної цифри — майже вдвічі більші.

У корпорації вирощують переважно притаманні вітчизняному Західному регіону сільгоспкультури: насамперед це пшениця, ячмінь і горох. Останніми десятиліттями в області, як і по всій країні, маємо відчутну зміну клімату: звичними стали непритаманно високі температури повітря при дефіциті опадів. Відтак у структурі посівних площ тернополян гідне місце посіли ріпак, кукурудза і соя.

«Ми також ніколи не забували про таку цінну для України культуру, як цукрові буряки, — розповідає директор корпорації Андрій Баран, — навіть попри всі складні процеси, що відбуваються в цукровій галузі. Після кількарічного перевиробництва 2015-го в Україні цукрових буряків посіяно значно менше. Впродовж останніх двох років ми співпрацюємо з Чортківським цукровим заводом («Радехівський цукор»), на який прийшли нові власники. Тому площі під буряками у нас відтоді перевищують 3 тис. га, гібриди німецької селекції забезпечують середню врожайність понад 60 т/га, на окремих полях дають навіть 75-80 т/га. Цьогоріч сподіваємося також на хороший урожай, і вже почали готувати ґрунти під посів наступного року».

Лабораторія комбікормового заводу: завідуючий лабораторією, технолог з виробництва комбікормів Євген ТАНАСЕВИЧЩоби скоротити використання наразі занадто дорогих добрив, сільгосппідприємства корпорації активно висівають сидерати — гірчицю, олійну редьку, цьогоріч спробували отримати насіння з люпину. Нині все ускладнюється відсутністю вологи — останні два місяці в краї не було жодного дощу.

Зважаючи на природну тягу фахівців корпорації до експериментів, 300 га після ячменю засіяли гречкою і, звісно, сподіваються на другий урожай із одного поля.

Якщо ж повернутися до показників, то, за інформацією Андрія Барана, середня врожайність пшениці врожаю-2015 у компанії має бути не нижчою за 7,8 т/га, при тому, що озима й яра пшениці в структурі посівних площ займають 8,5 тис. га.

Ячмінь ярий, пивоварний, на який останніми роками спостерігався хороший попит, займає 2 тис. га, його врожайність поточного року перевищила 7 т/га.

Озимому ячменю приділяється більше уваги як одній із основних складових у відгодівлі свиней, тому площа під ним становила 3,5 тис. га, з кожного гектара якої зібрали 6,5 тонн.

Непогано на одній тисячі гектарів показав себе горох — понад 4 т/га.

Соя як білкова основа для відгодівлі у тваринництві — порівняно нова культура для краю, однак в «Агропродсервісі» її добре освоїли: останніми роками площі під нею коливаються в межах 6-7 тис. га при врожайності 3,0 т/га. Однак межею таку врожайність тут не вважають, тож націлилися на результат у 3,5 тонни з гектара.

Кукурудза також належить до тих культур, що останніми роками набули популярності — площі під нею на рівні 8-9 тис. га.

Ріпак також на своїх 3-3,5 тис. га залежно від року не опускається нижче 4-4,5 т/га зерна на круг.

«На полях корпорації «Агропродсервіс» місця для ГМ-культур немає, — наголошує Андрій Баран. — І це є принципова одностайна позиція керівництва і фахівців!»

Потужні агропідприємства замкненого циклу, до яких належить і корпорація, мають власні потужності для ефективного зберігання збіжжя. Зернозберігаючі потужності «Агропродсервісу» наразі складаються з трьох комплексів — у селах Настасів, Яструбово та Козова. Загальний об’єм одночасного зберігання становить 170 тис. тонн зерна, куди входять як елеваторні потужності, так і зернові склади.

Однак зі зростанням урожайності в області наявних місткостей не вистачає, тому в планах компанії — зведення в с. Яструбово цілісного агрокомбінату, до складу якого входитимуть сучасні високотехнологічні елеваторний комплекс, комбікормовий завод та завод з глибокої переробки сої.

Також у найближчих планах керівництва — будівництво ще двох елеваторів та розширення потужностей зберігання у с. Настасів. Все це дозволить збільшити обсяги і розширити спектр послуг зі зберігання зерна іншим агропідприємствам і максимально здешевити логістику, адже елеватори міститимуться на оптимальних відстанях.

Для контролю якості збіжжя на елеваторах діють сучасні сертифіковані лабораторії з визначення повного спектру досліджень, у тому числі на вміст ГМО в сільгосппродукції, протягом усього часу зберігання зерна. Від 2013 року також працює власна лабораторія з визначення якості комбікормів.

Насіннєвики — немов сапери

Роботу насіннєвиків наш співрозмовник порівнює з саперами. За його словами, якщо бодай раз щось не те змішаєш і це «щось» продаси — на полі виростуть якісь незрозумілі два поверхи пересортиці. І вже наступного дня вся округа знатиме, що з тобою не слід мати справу. Ти вже ніколи нікому нічого не продаси.

«Наш слоган: «Хочеш мати високий урожай — насіння в «Агропродсервісі» придбай!», це не просто красиві слова, — веде далі пан Андрій. — Тому що перевага нашого насінництва не в кількості, а в якості. Ми не женемося за тим, щоби в нашому переліку були сотні сортів: мовляв, усе, що є в Україні, будемо продавати. У нас — тільки високопродуктивне і високоякісне насіння. Можу з упевненістю сказати, що на сьогодні немає ні однієї людини, яка би деінде залишилася незадоволеною від купленого в корпорації насіння. Незадоволені бувають лише тим, що раніше про нас не знали».

Досягати найвищої якості насіння, яка є ключовою складовою високих урожаїв, повторимося, дає змогу власний насіннєвий завод, який було запущено 4 липня 2012 року.

Відтак компанія забезпечує себе насінням практично всіх культур, адаптованих до природно-кліматичних особливостей регіону.

Поточного року, за словами Андрія Барана, в корпорації планують виробити більше 10 тис. тонн насіння для власних потреб і на реалізацію. Адже вирощування і реалізація висококондиційного насіння — також один із ключових напрямків діяльності корпорації. Тож із означеної кількості насіння близько 2 тис. тонн припадатиме на посівний матеріал озимого ячменю сорту Луран.

«На рівні з вітчизняними, — говорить він, — висіваємо і насіння зарубіжної селекції. Поруч із широковживаними сортами універсального використання селекції Інституту фізіології рослин та генетики, як, наприклад, Достаток, ми вирощуємо і пропонуємо високоякісне насіння нових сортів, таких як Дарунок Поділля, Злука, Астарта, Сотниця. Найкращою цьогоріч виявилася пшениця сорту Дарунок Поділля, яка дала більше 9 т/га.

Із іноземних, безумовно, заслуговують на увагу сорти пшениці чеської селекції Богемія й Еліас — ці тверді цінні сорти, які непритаманні нашому регіону, крім високої врожайності у понад 8 т/га, забезпечують у зерні 27-28% клейковини. Загалом же ми щороку вирощуємо 15-20 сортів на насіннєвих ділянках.

Користуючись нагодою, хочу запросити агровиробників відвідати наше господарство — відкрити для себе наш спільний з компанією «Агроскоп Інтернешнл» демонстраційний центр у селі Настасів на Тернопільщині».

* * *

Виходячи з необхідності і невідворотності проведення адміністративно-територіальної реформи, корпорація «Агропродсервіс», як соціально відповідальний бізнес, віднайшла нові форми підтримки і співпраці з територіальними громадами, на території населених пунктів яких вона працює. Ця тема потребує окремого висвітлення, адже винайдена схема співпраці дозволить ефективно працювати сільгосппідприємствам, підтримувати місцеве самоврядування і перетворити селян на справжніх господарів землі. Тож не пропустіть найближчі числа «Агропрофі».

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"