Статті

ЛІСОВА… КАЗКА

Приклад Латвії доводить, що вдале проведення реформ у лісогосподарській галузі є цілком можливим. У цій балтійській країні одне робоче місце в лісовому господарстві створило до десяти робочих місць у суміжних секторах економіки, таких як: логістика, переробна промисловість, виробництво готової продукції (наприклад, меблів). На такі самі або схожі результати сподівається голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук. Про це він заявив на прес-конференції 29 липня.

Посадовець зазначив, що галузь гостро потребує реформування. Перш за все, слід розподілити контрольні й управлінські функції, підвищити рівень економічного потенціалу, продуктивність і ефективність галузі.

Результатом двомісячних консультацій із експертами з багатьох європейських країн стала розробка концепції реформування лісового і мисливського господарств України. Концепцію було впроваджено координаційною радою з питань реформування галузі та вона пройшла громадські слухання.

Звісно, втілити будь-яку концепцію у життя без професіоналів неможливо. Відтак з метою кадрового оновлення вперше в історії відомства на відкритий конкурс було виставлено 47 вакансій директорів підприємств.

Перший конкурс був оголошений 3 липня, другий — 17 липня.

«Це тільки перші конкурси, оголошені нами, тому що в галузі сьогодні працює понад 300 підприємств. Хочу запевнити, що всі кадрові призначення на посади керівників підприємств лісової галузі у подальшому проводитимуться виключно на конкурсній основі», — зазначив Олександр Ковальчук і закликав спробувати свої сили у конкурсі «насамперед молодих людей із сучасною освітою і готовністю змінювати власну країну, усіх, хто прагне в Україні працювати за європейськими принципами».

Перелік вимог для участі в конкурсі розміщено на офіційному сайті Держлісагентства (http://dklg.kmu.gov.ua). За словами чиновника, основні умови не надто складні. У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які мають відповідну вищу освіту, або пройшли післядипломну підготовку в галузі управління. Інша головна вимога — досвід роботи в галузі не менше п'яти років. «За перші дні роботи комісій було отримано понад 50 заяв від потенційних конкурсантів. Станом на сьогодні ми продовжуємо приймати документи», — сказав голова Держлісагентства.

Він розповів і про подальший перебіг цих конкурсів. 31 липня завершується прийняття заяв від кандидатів на конкурс, який розпочав роботу 3 липня. Другий конкурс завершується 14 серпня. Відповідно до чинного законодавства до 5 та 19 серпня комісія перевірятиме подані заяви претендентів і ухвалюватиме рішення щодо допуску до конкурсного відбору. Після цього протягом 20 днів претенденти подаватимуть конкурсні пропозиції, які включатимуть подальший план розвитку конкретного підприємства. «Це найбільш принциповий етап, оскільки конкурсна комісія оцінюватиме досвід, практичні знання, наявність системного мислення та стратегічного бачення кожного кандидата», — сказав чиновник, додавши, що до комісій включені представники профспілкових організацій і громадськості, а всі конкурсні відбори проходитимуть із залученням ЗМІ і громадськості.

Серед держпідприємств, які потребують нових керівників, чиновник особливо відзначив «Херсонлісзахист» і «Маріупольську лісову науково-дослідну станцію», які «виконують специфічні функції для всієї України». Остання, наприклад, забезпечує моніторинг лісових екосистем Донеччини та Луганщини, займається вивченням питань рекультивації лісів і лісорозведення вздовж водойм. «Ця унікальна установа знаходиться в безпосередній близькості до лінії бойових зіткнень. Зараз ми підшукуємо кандидата на посаду керівника для того, щоби зберегти цінні напрацювання тамтешніх вчених», — зазначив Олександр Ковальчук, додавши, що від окремих кандидатів окрім освіти потрібна буде і неабияка мужність.

Відповідаючи на запитання журналістів, чиновник відзвітував і щодо поставок деревини до АТО для спорудження фортифікаційних споруд. За його словами, щодо цього Держлісагентство отримало три доручення від уряду. Одне з них — це безоплатна передача лісоматеріалів в обсязі 17 тис. м3 для потреб Міноборони. На сьогодні це завдання виконано повністю.

Друге — продаж і постачання лісу і пиломатеріалів для тих будівельних організацій, які є підрядниками облдержадміністрацій. По цій заявці із 45 тис. м3 лісу і 2 тис. м3 пиломатеріалів підприємства Держлісагентства поставили більше 93% і продовжують поставки згідно до узгоджених графіків.

Третє доручення — це ліс для обшивки окопів та бліндажів — потреба була визначена Міноборони на рівні 76 тис. м3. Агентство отримало заявки від підрядних організацій на 17 тис. м3. На сьогодні поставлено 14,5 тис. м3.

За словами очільника Держлісагентства, заборгованість перед підприємствами агентства від будівельних організацій становить близько 25 млн грн за поставлений лісоматеріал.

За даними журналістів, минулого року Держлісагентство експортувало близько 4 млн м3 деревини, заробивши при цьому чималі кошти. Водночас прості робітники отримують вкрай низьку заробітну плату (2000 грн), у зв'язку з цим багато хто з них продає незаконно вирубаний ліс.

Відповідаючи на запитання, чи збирається Держлісагентство підвищувати зарплатню пересічним працівникам, чиновник зазначив, що середня заробітна плата по підприємствах галузі на сьогодні становить близько 4 тис. грн. Також він зазначив що зарплати у підприємствах агентства дуже різняться. Наприклад, на Заході і Півночі країни, у так званих ресурсних областях, заробітні плати значно вищі. У деяких лісгоспах середня заробітна плата становить до 7 тис. грн.

Складніше з підприємствами в дотаційних областях. Цього року з бюджету, в тому числі і на ці підприємства, отримано лише 450 млн грн, при тому, що раніше галузь получала близько мільярда бюджетних коштів. Питання своєчасної виплати і підняття заробітної плати чиновник пов'язує передусім із успішним завершенням реформ. За коаліційною угодою планується, що реформування завершиться до кінця цього року. Відтак він сподівається, що до цього часу зарплати будуть підвищені.

Задля унеможливлення торгівлі й експорту незаконно вирубаного, так званого чорного лісу, концепцією реформ передбачено створити таку систему роботи, яка просто унеможливить практичне його використання. Це планується зробити за допомогою електронного обліку деревини, синхронізації документообігу при заготівлі, транспортуванні і використанні лісу, тобто зробити «чорні рубки» нецікавими економічно.

Чиновник також зазначив, що це питання слід адресувати і до правоохоронних органів, і до митниці, тому що працівники Держлісагентства в рамках своїх повноважень можуть лише сповістити правоохоронні органи про злочин, а також можуть ініціювати розслідування.

Щодо офіційного експорту лісу, то він поки що не припинений. Президент підписав закон про заборону експорту лісу-кругляку з 2017 року, по деяких областях ця робота буде припинена вже від цього року. Також сьогодні не експортується необроблений ліс твердих порід, таких як дуб і бук. «У цьому напрямку проводиться робота, оскільки прогнозується, що галузь зіткнеться з падінням цін на внутрішньому ринку», — зазначив Олександр Ковальчук.

Відповідаючи на запитання про наслідки незаконного видобутку бурштину у Житомирській області, чиновник повідомив, що на цих територіях втрачено не тільки ліс, а й усю екосистему. Відтак зараз комісія з представників Мінекології, Мінагрополітики, Держлісагентства вивчає можливості відтворення цих територій. За попередніми оцінками агентства, ресурси, які потрібні на відтворення цих територій, зокрема в Олевському районі Житомирської області, сягають сотень мільйонів гривень.

Відзвітував чиновник і про закупівлю техніки для пожежогасіння, щодо якої агентство отримало урядове доручення. Зокрема, доручення стосувалося проведення аналізу необхідності такої техніки для підприємств Держлісагентства. За результатами аналізу, перелік необхідної техніки розбили на три блоки: техніка, яка вкрай необхідна; другий блок — те, що агентство повинно закупити до кінця року; третє — техніка, яку потрібно закупити для оновлення парку. Щодо першого блоку, підприємствами агентства подано заявку на закупівлю двох десятків автомобілів і причіпної техніки, зараз проходять тендери по закупівлі. По другому і третьому блоках уже сформовано плани.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"