Статті

Цінові тренди на світових ринках зерна 23.07.2015

ПШЕНИЦЯ/ЯЧМІНЬ. Важливою подією минулого тижня на світовому ринку пшениці став тендер, проведений єгипетським урядовим імпортером GASC. Нагадаємо, що Єгипет є найбільшим у світі імпортером даної культури, а відповідно до липневого звіту Міністерства сільського господарства США (USDA), поточного маркетингового року імпорт цією країною може скласти 11,5 млн т. Минулого маркетингового року даний показник становив 11,4 млн т.
Отже, в результаті даного тендеру урядом Єгипту було закуплено 175 тис. т пшениці виключно російського походження з поставкою на початку вересня. Європейський ринок відреагував на результати даного тендеру зниженням рівня цін, оскільки пропозиція європейської пшениці порівняно з російською виявилася значно дорожчою. Американський ринок пшениці також відреагував на тендер здешевленням цін. Зазначимо, що пропозицій пшениці походженням зі США не було, це означає, що цінова пропозиція американської пшениці найближчим часом знижуватиметься, бо наразі вона є неконкурентною. Аналізуючи вищенаведену інформацію, можемо зробити висновок, що на світовому ринку даної культури наразі панує знижувальний тренд. На думку експертів, такий стан справ матиме місце і надалі.
Американські аналітики відмічають пришвидшення темпів збирання пшениці в США. Так, станом на поточну дату обмолочено 75% посівів даної культури проти 74% на цю дату минулого МР. В Україні також продовжуються жнива пшениці. За інформацією вітчизняних аналітиків, станом на поточну дату обмолочено 44% посівів даної культури. Минулого маркетингового року на аналогічну дату даний показник становив 58%. Незважаючи на те, що через несприятливі погодні умови темпи жнив поточного сезону поступаються результату попереднього, такий стан справ суттєво не впливає на внутрішній ринок пшениці, оскільки пропозиція даної культури, як відмічають вітчизняні експерти, все одно є достатньою.
Так, станом на 23 липня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 3500-3600 грн/т, 3-го класу: 3470-3550 грн/т, фураж: 3350-3450 грн/т.
На світовому ринку ячменю протягом минулого тижня різких змін не відбулося. Світовий рівень цін на дану культуру наразі є досить стабільним. На думку аналітиків ринку, у короткостроковій перспективі ситуація суттєво не зміниться.
Щодо українського ринку ячменю, то зазначимо, що збирання даної культури триває, його темпи значно пришвидшилися. Так, за інформацією вітчизняних аналітиків, станом на поточну дату обмолочено 59% посівів ячменю проти результату минулого тижня у 45%. Проте цьогорічні темпи жнив все ще відстають від минулорічних. Так, минулого маркетингового року на аналогічну дату даний показник становив 62%.
Закупівельні ціни на українському ринку ячменю залишаються досить чутливими до зміни курсу національної валюти. Тож, на нашу думку, у короткостроковій перспективі не слід виключати ймовірності коливання рівня цін.
Станом на 23 липня закупівельні ціни трейдерів на ячмінь у портах перебували в діапазоні: 3420-3600 грн/т.
РІПАК. Протягом минулого тижня на світовому ринку ріпаку суттєвих змін не відбулося, тут і надалі панує тенденція до зниження рівня цін, підкріплена липневим звітом Міністерства сільського господарства США. Нагадаємо, що відповідно до даного звіту разом зі зниженням світового валового збору ріпаку знижується і попит на нього.
Щодо українського ринку ріпаку, то відзначимо, що його жнива тривають. Станом на поточну дату обмолочено 60% посівів. Минулого маркетингового року на аналогічну дату даний показник становив 77%. Відставання у темпах жнив спричинено несприятливими погодними умовами, які протягом певного часу спостерігалися на території країни. Фермери, що вирощують ріпак, певною мірою стримують реалізацію даної культури. Проте, на думку вітчизняних аналітиків, враховуючи ситуацію на світовому ринку, цього робити не слід. Разом із тим закупівельні ціни на ріпак залишаються досить чутливими до зміни курсу національної валюти, тож найближчим часом не слід виключати ймовірності зниження рівня цін на дану культуру.
Станом на 23 липня закупівельні ціни трейдерів на ріпак (без вмісту ГМО) в портах перебували в діапазоні: 8850-9000 грн/т.

КУКУРУДЗА/СОЯ. Основним орієнтиром світового рівня цін на кукурудзу та фактором, що безпосередньо впливає на його формування, є інформація про погодні умови найбільшого у світі виробника та експортера даної культури — США.
Так, за інформацією американських синоптиків, найближчим часом у тих штатах, які безпосередньо займаються вирощуванням кукурудзи, варто очікувати теплу та суху погоду. На думку аналітиків ринку, покращення погодних умов призведе до покращення стану посівів даної культури. А поки станом на поточну дату у доброму та відмінному стані перебуває 67% посівів кукурудзи. Минулого маркетингового року на аналогічну дату цей показник становив 84%.
Станом на 23 липня на внутрішньому ринку кукурудзи в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні: 3350-3550 грн/т.
Протягом минулого тижня ситуація на світовому ринку соєвих бобів не зазнала суттєвих змін. Рівень цін на світовому ринку даної культури все ще перебуває під тиском перегляду світового валового збору у бік збільшення аналітиками Міністерства сільського господарства США. На думку експертів, у короткостроковій перспективі ситуація суттєво не зміниться, а на ринку соєвих бобів і надалі пануватиме тенденція до зниження рівня цін.
Щодо рівня закупівельних цін на українському ринку соєвих бобів, то можемо відмітити, що вони залишаються досить чутливими до зміни курсу гривні. На думку вітчизняних аналітиків, така ситуація матиме місце і надалі.
Станом на 23 липня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни переробників на заводах перебували в діапазоні: 8500-8750 грн/т.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"