Статті

«НІБУЛОН» — НА УКРАЇНО-АМЕРИКАНСЬКОМУ АГРАРНОМУ КОНГРЕСІ

У роботі Україно-американського аграрного конгресу, який пройшов 24-25 березня у США, взяв участь генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський. Його виступ на пленарній сесії був присвячений темі «Світова продовольча безпека: внесок США та України». Зокрема, він відзначив, що «НІБУЛОН» — єдина українська компанія, яка в рамках програми ООН «World Food Program» постачає високоякісну продовольчу пшеницю у країни, де панує голод. З 2008 року за цією програмою відвантажено понад 800 тис. тонн високоякісної пшениці. Компанія бере активну участь у міжнародних тендерах на поставки сільгосппродукції урядовими і неурядовими організаціями.

«На сьогодні «НІБУЛОН» є локомотивом української економіки, його виробничо-організаційна структура, політика компанії — зразкова модель економічного розвитку для країни, аграрного сектору держави. Підприємство — один із ключових вітчизняних інвесторів, сільгоспвиробник, компанія, яка відроджує суднобудування, розвиває та вдосконалює логістику, створюючи логістичну інфраструктуру й у все більших масштабах відновлюючи транспортування вантажів по Дніпру. Ще один важливий напрям діяльності: компанія «НІБУЛОН» вже багато років поспіль є найбільшим вітчизняним експортером зернових та олійних культур. Водночас підприємство є одним із найбільших платників податків в аграрному секторі. Загалом, така внутрішньо консолідована політика спрямована на підвищення ефективності виробництва та зміцнення позицій компанії і країни на світовому ринку зерна», — наголосив керівник «НІБУЛОНа».

У сфері сільськогосподарського виробництва, підкреслив Олексій Вадатурський, основним фактором підвищення ефективності є оптимальне поєднання всіх складових агротехнологій, залежно від географічно-кліматичної зони виробництва, використання сучасної високопродуктивної техніки, введення науково обґрунтованих сівозмін, закупівля насіння кращої селекції, раціональне застосування добрив і засобів захисту рослин, збереження родючості ґрунтів. Весь комплекс агротехнічних заходів спрямований на зростання врожайності і підвищення якості зерна, доведення його до світових стандартів.

«Компанія «НІБУЛОН» входить до числа десяти найбільших землекористувачів України, — проінформував Олексій Вадатурський, — на площі більш ніж 82 тис. га в одинадцяти регіонах (практично в усіх ґрунтово-кліматичних зонах, що мінімізує ризики від несприятливих погодних умов, питома вага землі у зонах достатнього зволоження становить 52%). У 22 виробничих філіях, забезпечених надійною матеріально-технічною базою, до виробництва залучено понад 2400 працівників. Про рівень технічного оснащення виробничих підрозділів свідчить те, що на ТОВ СП «НІБУЛОН» припадає 70% тракторів «Фендт» і 60% ґрунтообробної техніки «Лемкен», що використовується в Україні».

Вміле поєднання агротехнічних, організаційних заходів, грамотне планування посівних площ, розосередження ризиків дають переконливі результати — протягом останніх п'яти років рівень урожайності у ТОВ СП «НІБУЛОН» перевищує середній по Україні, зокрема, пшениці — на 24%, кукурудзи — на 26%, ріпаку — на 44%.

Олексій Вадатурський зазначив, що за умови отримання середнього рівня врожайності по країні на рівні «НІБУЛОНа», валовий збір в Україні можна збільшити на 15-15,5 млн тонн (у тому числі зернових — до 12,6 млн тонн) від рівня врожайності 2014 року і довести його до 78,7-79,2 млн тонн — такий потенціал держави у зерновому виробництві.

Магістральним напрямом діяльності компанії Олексій Вадатурський назвав розвиток логістики, реалізацію оптимальних і ефективних схем транспортування і зберігання зернових та олійних культур. Нібулонівська логістична схема «поле-порт» дозволяє використовувати найбільш оптимальні, економічно ефективні маршрути руху продукції від виробників до пунктів відвантаження на експорт. У рамках інвестиційного проекту «НІБУЛОН» збудував і продовжує виконувати програму будівництва на берегах Дніпра та Південного Бугу сучасних повністю автоматизованих елеваторних комплексів та перевантажувальних терміналів для зберігання зернових та олійних культур. Усі підприємства оснащено найсучаснішим обладнанням світових виробників, що дозволяє доводити продукцію до необхідних експортних кондицій.

В одному логістичному ланцюжку з береговою інфраструктурою — вантажний флот компанії «НІБУЛОН», який сьогодні налічує 28 несамохідних суден, 9 буксирів (із них 6 новозбудованих, з яких 2 — на власному суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН»), потужний перевантажувальний кран, земснаряд для днопоглиблення. Нині виконується масштабна програма будівництва вантажного флоту компанії, результатом реалізації якої, разом із розвитком мережі підприємств для зберігання зерна, буде транспортування внутрішніми водними шляхами України 3 млн тонн продукції щорічно.

Генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» акцентував увагу учасників конгресу на проблемах розвитку інфраструктури річкових перевезень в Україні, зокрема, днопоглибленні Дніпра, будівництві терміналів та річкового флоту. Він підкреслив необхідність залучення іноземних інвестицій для будівництва десяти терміналів і проведення днопоглиблювальних робіт на Дніпрі. Крім того, інвестиції іноземних банків потрібні для закупівлі 400 тис. тонн металу — це забезпечить суднобудівні підприємства роботою протягом чотирьох років, а результатом стане побудова буксирного і вантажного флоту дедвейтом 550 тис. тонн, можливість транспортувати щорічно 10 млн тонн вантажів; забезпечення металургійних підприємств роботою щонайменше на чотири роки, можливість створення близько 15 тисяч робочих місць для будівельників.

«Потенціал Дніпра величезний, але він майже не використовується. Для того, щоби Дніпро став повноцінною транспортною артерією, щоби значно вдосконалити українську логістичну систему, — зауважив гендиректор «НІБУЛОНа», — нам необхідно всього лише $0,5 мільярда».

Олексій Вадатурський додав, що реалізація цієї програми стимулюватиме не тільки українську економіку, але й передбачає імпорт обладнання, зокрема, виробництва США.

На необхідності розвитку взаємовигідного співробітництва Олексій Опанасович наголосив і в тому сенсі, що компанія «НІБУЛОН» займає провідні позиції в імпорті промислового обладнання та устаткування з багатьох країн світу (для інфраструктурних об'єктів та флоту), стимулюючи таким чином роботу підприємств інших держав.

А завершальною ланкою економічної моделі, яку практикує «НІБУЛОН», є експортна діяльність компанії, яка здобула визнання на світовому ринку зерна. Вже багато років, за словами Олексія Вадатурського, підприємство утримує абсолютне лідерство в Україні з експорту зернових та олійних культур. Минулий, 2013/2014, маркетинговий рік компанія закінчила з показником понад 4,5 млн тонн експортованої продукції, майже кожна десята тонна зерна, відправленого іноземним споживачам, відвантажена нашою компанією. Успішно проходить для «НІБУЛОНа» і 2014/2015 МР: підприємство посідає перше місце серед експортерів зерна і третє — серед експортерів олійних культур.

З огляду на тему свого виступу, Олексій Вадатурський підкреслив, що, забезпечивши рівень урожайності, досягнутий ТОВ СП «НІБУЛОН», оновивши технічний парк сільськогосподарської техніки, відновивши систему зрошення, забезпечивши масштабний розвиток зернової логістики та вирішивши проблему днопоглиблення рік, Україна зможе закріпити свої позиції на світовому ринку зерна і зробить більш вагомий внесок у забезпечення продовольчої безпеки у світі. 

У рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський також провів ділові зустрічі з керівництвом Export-Import Bank of the United States, IFC, представниками Зернової ради США, керівниками компаній-виробників елеваторного обладнання США.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"