Статті

ЗЕРНА ДОСТАТНЬО. ЗАГРОЗИ ПРОДОВОЛЬЧІЙ БЕЗПЕЦІ НЕМАЄ

«Зерновий ринок України: підсумки першого півріччя 2014/15 МР. Україно-американський аграрний конгрес у Вашингтоні». Такою була тема спільної прес-конференції Української зернової асоціації та ІА «АПК-Інформ», яка днями пройшла в Києві. Її учасники: президент УЗА Володимир Клименко, керівник служби бізнес-проектів «АПК-Інформ» Родіон Рибчинський та старший юрист адвокатського об'єднання «Волков і партнери» Андрій Заблоцький  підбили підсумки першої половини 2014/15 маркетингового року в Україні, а також накреслили виклики та перспективи розвитку зернового ринку України у другому півріччі цього МР.

Володимир Клименко на початку свого виступу наголосив, що вже традиційно зерна в Україні більше ніж достатньо і не існує будь-якої загрози продовольчій безпеці країни. Підтвердженням цьому він назвав оприлюднені днями дані Держстату України (див. колонку на стор.1 газети).

Таким чином, наголосив він, в Україні є не лише достатні запаси для задоволення внутрішніх потреб, а й зберігається значний потенціал для експорту та формування перехідних запасів на наступний маркетинговий рік.

Президент УЗА повідомив, що днями у Мінагрополітики відбулося засідання робочої групи з функціонування ринку зерна, до якої входять фахівців відомства та представники асоціацій товаровиробників та зерноторгових компаній. Метою заходу традиційно стала координація дій щодо функціонування ринку зерна.

«Ми позавчора (13.01.2014 – ред.) у міністерстві обговорювали питання по пшениці. У нас раціональний експорт по пшениці – це 4,2 млн тонн до кінця маркетингового року», – сказав Володимир Клименко. Він повідомив, що традиційний меморандум про співпрацю між Мінагрополітики  і зернотрейдерами був презентований на зібранні. Повернутися до його обговорення і подальшого підписання планується наступного тижня.

* * *

Завдяки минулорічному чималому врожаю зернових у 63,1 млн тонн і разом із перехідними залишками поточного маркетингового року запаси зернових в державі становлять понад 71 млн тонн. Про це заявив Родіон Рибчинський.

За інформацією промовця, за підсумками 2014-2015 МР обсяги експорту зернових можуть сягнути рекордного рівня в 32,9 млн тонн, що на 2,9% перевищить показники попереднього сезону (32, 6 млн тонн)».

Пан Рибчинський зазначив, що експорт пшениці прогнозується на рівні 10,8 млн тонн, а це приріст 16,4%, ячменю – 3,65 млн тонн, збільшення на 47,8%. Експорт кукурудзи через неврожай, на жаль, зменшиться на 8,8% до 18-18,5 млн тонн.

Серед факторів, які в короткостроковій перспективі впливатимуть на стан зернового ринку експерт назвав такі.

Висока волатильність валютних курсів змушує аграріїв стримувати реалізацію зерна. Це традиційно для теперішнього часу, коли виробники намагаються притримати продаж або завищити ціну на свою продукцію, щоб випробувати, як саме ринок на неї відреагує.

Водночас активна торгівля кукурудзою стимулює збільшення внутрішніх цін, і це є позитивом для ринку.

З іншого боку, в Російській Федерації, нашій сусідці по Чорноморському регіону, з 1 лютого запроваджується фактично заборонне експортне мито насамперед на пшеницю. Тож країни-імпортери чорноморської пшениці шукатимуть заміну для обумовлених партій зерна. І за таких умов для України відкриваються доволі привабливі перспективи експорту пшениці й інших зернових культур як з огляду обсягів зерна, так і щодо ціноутворення.

Також слід зважати на вплив природних факторів на стан озимих культур і ймовірність їхньої вдалої перезимівлі. Будь-які заяви сьогодні про стан озимини є спекулятивними, реально про перезимівлю можна говорити на початку березня, коли ми отримаємо результати монолітів. І цей фактор залишиться таким, що стримує сільгоспвиробників від активних продажів збіжжя, і у такий спосіб підтримує зростання внутрішніх цін на зернові.

Наступний фактор, який впливатиме на ринок зерна, — проведення польових робіт в окремих регіонах – лютневі вікна. Залежно від погодних умов ці роботи можуть бути доволі тривалими, відтак сільгоспвиробник проявлятиме активність у продажу зерна для забезпечення фінансування цих робіт.

Р.Рибчинський зауважив, що з огляду на всі перелічені фактори, а також з огляду наявної більш ніж достатньої кількості зерна і заявлених обсягів експорту, проблем на внутрішньому ринку зерна в Україні бути не може.

* * *

Також Володимир Клименко й Андрій Заблоцький надали вичерпну інформацію про підготовку до проведення Україно-американського аграрного конгресу, що відбудеться у Вашингтоні 23-26 березня 2015 року. З огляду на бажання численних представників різних сфер АПК представити на конгресі свої галузі і підприємства, організатори ухвалили рішення про зміну назви – із «Український зерновий конгрес» на «Україно-американський аграрний конгрес».

Отже, «Україно-американський аграрний конгрес» буде присвячено поглибленому аграрному діалогу України та США на високому професійному рівні. Головні його заходи відбуватимуться на території посольства України в США. До участі запрошуються провідні фахівці аграрного ринку світу: в т.ч. політики, урядовці, бізнесмени й агровиробники. Такого в історії України ще не було!

Відкриватиме конгрес і стане його першим питанням – Круглий стіл між аграрними комітетами Верховної Ради України та Конгресу США. З обох боків планується також участь очільників і членів урядів, представників світового аграрного бізнесу й агровиробників. На сьогодні, сказав президент УЗА, свою участь у конгресі з боку США підтвердив перший заступник міністра сільського господарства країни.

Другим серед основних питань постане глибока переробка кукурудзи (100-відсоткова переробка: 40% – біоетанол, 40% – високоякісні кормові добавки, решта – продукція для фармацевтичної, парфумерної промисловості, сухе паливо) і залучення близько $3,5 млрд для створення біопаливної промисловості в Україні. Це дасть можливість вітчизняним аграріям отримати постійний ринок збуду продукції, для країни – це позбавлення зовнішньої енергозалежності, вирішення проблем зовнішньоторговельного сальдо і стабілізація національної валюти.

Третє питання – вирішення проблеми виробництва ГМ-сільгосппродукції в Україні завдяки біопаливній промисловості. З огляду на найближче майбутнє, світ і Україна як його невід'ємна частка, без ГМ-сільгосппродукції неможливі. Тож слід чітко виокремити: ГМ-кукурудза може успішно йти на виробництво біоетанолу.

Підсумком роботи УЗК – четверте питання – має стати підписання міждержавної Угоди між США та Україною в галузі АПК до 2030 року. «Угода – це сигнал для інвесторів світу, що з Україною можна і треба мати справу. Це означає надходження інвестицій, технологій, створення нових робочих місць і переоснащення багатьох галузей економіки, які пов'язані з АПК. Ми зможемо на наявних площах збільшити виробництво зернових до 120 млн тонн на рік, створити нову біоенергетичну промисловість і позбавитися назавжди зовнішньої енегрозалежності. Стабілізувати економіку і створити державу Україна, в якій житимуть люди за законами і нормами світового демократичного права», – наголосив Володимир Клименко.

Організаторами конгресу традиційно виступають Українська зернова асоціація (УЗА) та ІА «АПК-Інформ», партнерами – Європейський банк реконструкції та розвитку, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Міжнародна організація торгівлі зерном і кормами (GAFTA), Проект «Агроінвест» (USAID).

З українського боку, повідомили учасники прес-конференції, до кінця 2014 року було проведено велику роботу з підготовки до проведення конгресу у США. Крім того, фахівці УЗА, юридичних компаній, народні депутати поточного скликання ВРУ розробили змістовний проект Міждержавної угоди між Україною і США в галузі сільського господарства до 2013 року. До кінця поточного тижня він має бути відшліфований і на початку наступного тижня направлений до Кабінету Міністрів України на ім'я Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. З огляду на те, сільське господарство України має найбільш позитивний вплив на економіку країни, автори документу вірять у його якнайскоріше доопрацювання і схвалення з боку високопосадовців. Володимир Клименко певен, що профільні громадські організації повинні не допомагати в роботі міністерствам, Кабміну, як полюбляли висловлюватися чиновники минулих часів, а плідно співпрацювати з ними. Така співпраця стане підтвердженням, що в нашій країні на тлі ведення визвольної боротьби на Сході України, в економічній і політичній сферах також є реальні позитивні зрушення.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"