Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 30.01.2015

ПШЕНИЦЯ. На світовому ринку пшениці продовжує панувати негативна цінова тенденція, підкріплена високим рівнем пропозиції даної культури з боку країн Європейського союзу та Аргентини. Так, аналітики Міністерства сільського господарства США оцінюють валовий збір пшениці в ЄС на рівні 155,5 млн т, а в Аргентині – 12 млн т.  Водночас, іще одним фактором, що створює тиск на рівень цін на світовому ринку даної культури, є зміцнення курсу долара США відносно євро.

Минулий тиждень на вітчизняному ринку пшениці відзначився підписанням меморандуму між Міністерством аграрної політики та продовольства України й українськими експортерами щодо обсягів зернових культур, зокрема, пшениці, які можуть бути проекспортовані протягом періоду з 1 січня до кінця поточного маркетингового року.

Так, узгоджений експорт становить не більше 1,2 млн т продовольчої пшениці та 3,4 млн т фуражної. Орієнтовний річний обсяг експорту пшениці всіх класів, згідно з угодою, не повинен перевищувати 12,8 млн т. Метою встановлення річного обсягу експорту пшениці є забезпечення прозорого і передбачуваного ринку даної культури.

На думку аналітиків ринку, запровадження експортних обмежень суттєво не вплине на попит на пшеницю з боку українських експортерів. Нагадаємо, що цьогорічний урожай пшениці в Україні є рекордним і, за інформацією аналітиків ринку, становить 24,1 млн т. Минулого МР даний показник становив  майже 22,3 млн т, а експорт дорівнював 13,6 млн т.

Станом на 29 січня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу – 3900-3950 грн/т, 3-го класу – 3800-3900 грн/т, фураж – 3420-3500 грн/т.

 

КУКУРУДЗА. Ситуація на світовому ринку кукурудзи протягом минулого тижня не зазнала суттєвих змін. Так, на рівень цін на світовому ринку даної культури продовжує тиснути інформація про рекордний світовий валовий збір. Разом із тим, трейдери перебувають в очікуванні  цьогорічного врожаю бразильської кукурудзи, який оцінюється аналітиками Міністерства сільського господарства США на рівні 75 млн т. Варто зазначити, що збирання кукурудзи в Бразилії розпочинається традиційно у лютому і триває до травня.  

Іще одним фактором, що створює тиск на рівень цін на світовому ринку даної культури, є зменшення попиту на американську кукурудзу з боку виробників етанолу. Так, здешевлення нафти призводить до зниження рентабельності виробництва етанолу, що, в свою чергу, впливає на баланс попиту і пропозиції на світовому ринку даної культури.     Враховуючи такий стан справ, аналітики ринку не виключають можливості того, що американські виробники кукурудзи наступного МР переключаться на вирощування більш прибуткових, на їхню думку, культур .

Щодо подій на українському ринку кукурудзи, то у згаданому меморандумі між Мінагрополітики та експортерами зерна орієнтовний річний обсяг експорту кукурудзи повинен становити не більше 20,2 млн т. До кінця поточного маркетингового року, відповідно до документу, може бути проекспортовано не більше 13,2 млн т, що становить 65% від річного експорту даної культури. Минулого МР даний показник становив 19 млн т. Слід зазначити, що підписання меморандуму суттєво не вплине на  попит на кукурудзу з боку українських експортерів.

Аналізуючи ситуацію, що склалася на світовому ринку кукурудзи, можемо зробити висновок, що у короткостроковій перспективі очікувати на ріст рівня цін на внутрішньому ринку даної культури не слід. При цьому, також існує можливість коливання закупівельних цін, спричинених зміною курсу національної валюти відносно долара США.

Станом на 29 січня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні: 2600-3050 грн/т.

 

СОЯ. На світовому ринку соєвих бобів, як і раніше, продовжує панувати тенденція до зниження рівня цін, спричинена тиском з боку суміжних ринків зернових культур та очікуваннями рекордно високого врожаю сої у Південній Америці (Бразилії та Аргентині). Тим часом побоювання експертів щодо можливого зменшення попиту на американську  сою з боку китайських імпортерів наразі підтверджуються. Так, за їхньою інформацією, минулого тижня було скасовано продаж 120 тис. т соєвих бобів до КНР, дане скасування є третім поточного місяця. Такий стан справ відображає сезонні зміни експортного курсу Китаю на користь країн Південної Америки, де найближчим часом розпочнуться жнива.

Слід зазначити, що збирання сої в Бразилії, зазвичай, розпочинається у лютому, а, відповідно до прогнозу аналітиків Міністерства сільського господарства США, валовий збір соєвих бобів тут складе 95 млн т. Проте учасники ринку даної культури не виключають можливості зменшення цьогорічного врожаю сої в Бразилії, що пов'язано з посушливими погодними умовами. Незважаючи на те, що останнім часом у соєвому поясі країни спостерігалася дощова погода, ці опади були недостатньої інтенсивності, тож певна загроза втрати урожаю все таки існує. В Аргентині ж жнива сої  зазвичай розпочинаються дещо пізніше, ніж в Бразилії, а саме – в квітні.

На нашу думку, на вітчизняному ринку соєвих бобів очікувати на суттєві зміни  найближчим часом не слід. Проте ціни на дану культуру залишаються досить чутливими до змін курсу національної валюти відносно долара США.

 

Станом на 29 січня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні: 8000-8100 грн/т, а ціни переробників на заводах: 7500-7900 грн/т.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"