Статті

РЕЦЕПТИ УСПІХУ: ІННОВАЦІЇ ПОМНОЖЕНІ НА ДОСВІД

va1Вантажівки з цукровими буряками і зерновози, що наразі перевозять переважно сою, відчутно активізувалися на дорогах Хмельниччини. Це аграрії ТОВ «Волочиськ-агро» й їхні партнери звозять вирощену сільгосппродукцію на Війтовецький елеватор і Наркевицький цукровий завод – структурні підрозділи підприємства.

Одне з найбільших і найпотужніших в Західному регіоні України ТОВ «Волочиськ-агро»  входить до складу агропромхолдингу «АСТАРТА» від часу створення 2009 року. За цей час завдяки грамотній стратегії і вдалій організації роботи сільгосппідприємство значно наростило площу сільгоспугідь, яка наразі перевищує 43 тис. га землі у Хмельницькому, Волочиському, Чемеровецькому, Городоцькому, Теофіпольському, Летичівському районах Хмельницької області та Підволочиському, Збаражському, Лановецькому Тернопільської області. Нині до складу Товариства входять 22 виробничих підрозділи. Очолює «Волочиськ-агро» від моменту створення Заслужений працівник сільського господарства, керівник з великим досвідом роботи Ігор Васильович Данилюк, котрий цього року відзначив своє 65-річчя.

Напередодні парламентських виборів хотілося б зазначити той факт, що Ігор Данилюк, як голова добре знаного на весь Радянський Союз колгоспу-мільйонера «Радянська Україна» з с. Кам'янки Тернопільської області, 1989 року переміг на виборах до Верховної Ради СРСР, отримавши понад півмільйона (!) голосів виборців. Він переміг на альтернативних виборах у понад 250 тисяч голосів. Ті вибори підтвердили заслужено високий авторитет Данилюка серед простих людей, який він спромігся зберегти по сьогодні.

Нарада під час жнив: тракторист-машиніст виробничого підрозділу «Агрофірма «Агро-Надра» Денис ПОПИК, головний агроном ТОВ «Волочиськ-агро» Ігор ТКАЧУК та генеральний директор товариства Ігор ДАНИЛЮКНивою не пройдеш, ніг не вколовши. Тож потужність новоствореного «Волочиськ-агро» досягалася зібраною Данилюком командою однодумців і щоденною копіткою роботою кожного фахівця. Завдяки інвестиціям АСТАРТИ та людям, які працюють у виробничих підрозділах, їхній совісті, любові до праці, господарському ставленню до кожного гектара подільських чорноземів, порядності у відносинах з власниками земельних паїв та співпраці з місцевими громадами вдалося досягти успіху. Варто зазначити, що фото колективу підприємства розміщено на районній Дошці пошани, а його гендиректора Ігоря Данилюка – на обласній.

Посівні площі «Волочиськ-агро» переважно використовуються для вирощування цукрових буряків, сої, пшениці та кукурудзи, при цьому основний наголос робиться на високій урожайності сільгоспкультур.

Так, два роки тому врожайність пшениці дещо перевищила 38 ц/га, але 2014-го вона вже становила 52,8 ц/га на 8 тис. га. Зараз триває сівба озимої пшениці, щоправда аграрії не поспішають, адже чекають дощу, щоб не кидати зерно в суху землю. Паралельно триває збирання сої, якій приділяють особливої уваги: наразі зібрано ранньостиглу, за підсумками ж збирання в господарстві розраховують на 23-24 ц/га.

Якщо 2012 року середня врожайність цукрових буряків становила 460 ц/га, то цьогоріч, при збільшенні площ посіву, Ігор Данилюк очікує отримати не менше 550 ц/га на круг.

Ігор Васильович ДАНИЛЮК часто оглядає поля разом із дружиною Мирославою МихайлівноюНалежна увага у ТОВ «Волочиськ-агро» приділяється розвитку тваринництва, яке для села є без перебільшення стратегічною галуззю. За п'ять років існування підприємство більше як удвічі наростило поголів'я ВРХ, якого наразі утримується близько 5 тис. особин. У господарстві працюють над нарощуванням обсягів виробництва молока за рахунок селекційної роботи, оновлення стада, збалансованого харчування тварин. Проводиться реконструкція молочно-тваринницьких ферм, встановлюються сучасні молокопроводи, діють літні табори для вирощування молодняку. Кількість дійного стада постійно зростає і наразі налічує 2,55 тис. корів. За підсумками 2014 року у «Волочиськ-агро» розраховують отримати надій на одну корову щонайменше 5,5 тонн молока вищого сорту.

* * *

Поруч із кагатами цукрових буряків на території Наркевицького цукрового заводу ми побачили в роботі нову спеціальну машину для тюкування LT Master виробництва фірми GOWEIL (Австрія), яка наразі пристосована для пакування жому. Це нова розробка, пояснили господарі, таких машин наразі в світі існує лише 7, і одна з них – в Україні, саме тут. Жом, крім іншого, ефективна складова при відгодівлі ВРХ, а цьогоріч завод планує вдвічі збільшити обсяги переробки цукрових буряків, тож для розв'язання проблем із зберіганням і реалізацією жому цього року було придбано цю машину, і наразі у «Волочись-агро» вона розпочала виробничі випробування.

Отже, для тюкування жом має бути віджатим, із вмістом не менше 23% сухої речовини. За допомогою машини свіжий жом пресується, обтягується сіткою й одразу – герметичною плівкою. Відтак створюється відповідне середовище без доступу кисню. В таких тюках жом може зберігатися 2 роки, до того ж його зручно транспортувати. Зазвичай в тюку міститься 1150 кг жому. Цей невід'ємний продукт бурякоцукрового виробництва у такій сучасній упаковці наркевицькі цукровари планують навіть постачати на експорт – відповідний попит уже є.

Для власних відгодівельних потреб сільгосппідприємства жом пакується в біг-беги, вже розпочато реалізацію юридичним і фізичним особам.

va4Проте, основна продукція Наркевицького цукрового заводу складається не з жому, а все-таки із цукру, усміхнено наголошує директор підприємства Роман Домбровський. Так, 2013 рік, за його словами, видався продуктивним: за 65 діб роботи цукровари переробили 370 тис. тонн цукрових буряків на 53 тис. тонн цукру, вихід цукру був найвищим в Україні – 14,34%. Поточного року плани заводу суттєво збільшили: тут планують переробити близько 500-550 тис. тонн власної сировини. Крім того, цьогоріч сільгосппідприємства регіону також збільшили посіви цукрових буряків, тож від них заводчани розраховують отримати в межах 200 тис. тонн. Відтак, у планах – виробити 100 тис. тонн цукру, тобто вдвічі більше ніж торік.

Через дефіцит природного газу сезон збирання солодких коренів і цукроваріння у «Волочиськ-агро» розпочався відповідно 18 і 22 серпня. Потужність заводу, після нещодавньої реконструкції, становить 5,8 тис.тонн солодких коренів на добу, і при цілодобовій роботі завершити цьогорічний сезон цукроваріння в Наркевичах планують до Миколая, 19 грудня. Нині, менше ніж за місяць роботи вироблено понад 20 тис. тонн цукру.

Для того, щоб продовжити роботу заводу в умовах нестачі природного газу і обов'язково переробити всю сировину, нині на підприємстві активно тривають допоміжні роботи по переведенню одного котла на вугілля, незабаром має бути поставлене необхідне обладнання.

Людина завжди хоче вірити у позитивне. А людина, яка докладає для реалізації цього позитиву чималих зусиль, гідна досягти поставленої мети. І це в повній мірі стосується вітчизняних виробників цукрових буряків і цукроварів. Відомо, що через перевиробництво цукру в державі 2012 року, понад 2,3 млн тонн, і зменшення у зв'язку із цим ціни на продовольчому ринку, виробники і переробники цукрових буряків зазнали суттєвих збитків. Щоб перекрити збитковість, 2013-го виробництво цукру скоротилося майже вдвічі. Відтак попит і, відповідно, ціна на цукор 2014 року зростають, і є всі підстави вважати, що вона досягне рівня рентабельності, і виробництво цукру зростатиме.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"