Статті

ВІЙСЬКОВА ПРОЩА ДО ЗАРВАНИЦІ

zv1«Уже п'ять років поспіль Марійський центр у Зарваниці збирає під покров Пресвятої Богородиці велику кількість службовців Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України та інших військових формувань. Ця подія непересічна, оскільки гуртує всі українські силові структури біля стіп Богородиці в єдину християнську спільноту, кожен член якої готовий виконувати свій обов'язок християнина залежно від особливості власного покликання, в основі котрого лежить вірність і відданість українському народові. Саме сюди військові несли та несуть свої прохання-молитви, щоб передати їх в руки Небесної Матері – Заступниці України», – йдеться у лист-зверненні Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) з нагоди проведення VI Всеукраїнського військового паломництва до Зарваниці.

Цього року, 20-21 вересня, пройшла чергова військова проща до Зарваниці. Беручи до уваги ситуацію в Україні, було вирішено запросити до участі в прощі як військовослужбовців з сім'ями, так і мирян, а також учасників АТО, зокрема постраждалих під час виконання своїх службових обов'язків. Тож у заходах взяли участь тисячі українців. Це паломництво вкотре поєднало всіх захисників у духовному центрі в єдину спільноту, щоб вознести свою усильну молитву за мир і спокій у країні, що їх так непохитно відстоюють наші захисники. Програма у Зарваниці проходила під гаслом «Немає більшої любові, ніж життя віддати за друзів своїх» (Ів. 15, 13).

«Плекання миру та його захист – це справа не лише військових, а й обов'язок кожного громадянина-патріота, – наголошує Блаженніший Святослав. – Водночас покликанням кожного християнина є нести мир, отриманий від Господа, і ділитися ним із ближніми. Саме тому Богородиця всіх нас єднає в цьому паломництві, щоб увесь народ України прийняв дарований Всевишнім мир: «Мир залишаю вам, мій мир даю вам» (Ів. 14, 27)».

Захід розпочався молебнем біля чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері, якій іще 1867 року Папа Пій ІХ надав відпустового значення. Військовослужбовці разом з родинами урочистою ходою пройшли до пам'ятного знака загиблим за волю України, де відбулася Панахида. Під час Панахиди було зачитано імена полеглих, зокрема воїнів Небесної Сотні та тих, хто поклав своє життя, захищаючи Україну від агресора на Сході нашої країни.

Архиєрейську Божественну Літургію, яка відбулася ввечері біля парафіяльної церкви Пресвятої Трійці, очолив єпископ Михаїл Колтун. Марійна хода зі свічками у супроводі оркестру продовжила паломництво, після чого відбулися нічні чування молитвою та мистецькою програмою.

zv2У неділю 21 вересня урочиста Архиєрейська Літургія на площі перед головним собором Зарваниці завершила Всеукраїнське паломництво, а військовий єпископ уділив усім присутнім Божого благословення.

Зарваниця – село Тернопільської області, розташоване на заході Теребовлянського району, на лівому березі річки Стрипа. Для християн усього світу Зарваниця добре відома чудотворною іконою і цілющим джерелом, біля якого з'являлася Божа Матір. Зараз на цьому місці споруджено Зарваницький духовний центр – комплекс церковних споруд з Собором Зарваницької Матері Божої, що належать Українській греко-католицькій церкві.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"