Статті

СВЯТО ЛЮДСЬКОЇ ГІДНОСТІ

Пам’ятник видатному земляку Івану ПІДДУБНОМУ у рідній Красенівці на Черкащині

Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам'яті непереможного борця і справжнього патріота України Івана Піддубного напередодні Дня Незалежності України традиційно пройшло на Черкащині. Започатковане 1990 року свято в рідному для Піддубного селі Красенівка, нині Чорнобаївського району, щороку збирає тисячі людей – прихильників нашої країни, спорту, творчості і здорового способу життя.

Захід складається з урочистого відкриття свята, екскурсійної програми – відвідин криниці на обійсті легендарного українця, вшанування його пам'яті біля пам'ятника Іванові Піддубному, турніру з греко-римської боротьби, якій присвятив життя наш співвітчизник. Помірятися силою всі бажаючі можуть на турнірах з гирьового спорту, армліфтингу, взяти участь у «Козацьких розвагах», а також пограти у футбол, шахи, дартс.

До уваги глядачів також традиційна козацька розважальна програма «Красенівські викрутаси» – лазіння на стовп, бій на колодах тощо, у якій можуть взяти участь усі охочі. Паралельно можна побачити і повболівати на богатирському шоу «Найсильніша людина свята богатирської сили». У перервах між змаганнями учасникам пропонують продемонструвати свої знання у вікторині «Моїм девізом було – перемагати» з біографії Івана Максимовича Піддубного.

Ну, зрозуміло, вступи народних фольклорних колективів, виставки малюнків і саморобок, безкоштовна дегустація смаколиків української кухні. На завершення свята – нагородження переможців і святковий концерт.

Цьогоріч 21 серпня свято розпочинається з перегляду фільму про Івана Піддубного просто неба. Присутні чоловіки уважно слухали про спортивні досягнення нашого богатиря, а дівчата зітхали, співчуваючи нещасливому коханню легендарного спортсмена.

Наступним кроком стало урочисте підняття державного прапора України та прапора свята. Легендарний черкаський спортсмен Андрій Хіміч передав факел із вогнем  абсолютному переможцю минулорічних змагань Андрію Шевченку з Черкас, який запалив символічний вогонь на знак початку свята. До речі, для самого Андрія Шевченка Іван Піддубний є взірцем у житті, тому Андрій знявся у фільмі про свого кумира.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих українських воїнів, які загинули від рук сепаратистів у війні на Сході України. Дівчата піднесли квіти присутнім на святі бійцям – учасникам АТО.

Організатори зауважили, що цьогоріч свято, яке зазвичай триває два дні, скоротили до одного. Але не скасували, бо карбування нескореності духу і вірності Україні, що постійно демонстрував Іван Максимович Піддубний, зараз особливо актуальні. За словами очільників районної влади, Іван Максимович провів на арені 40 років. Йому аплодували в усіх кінцях планети. Своїм спортивним прикладом і непохитною громадянською позицією він вчить нас прямувати до поставленої мети. Українці непереможні, і Піддубний це довів. Співорганізатор свята та президент Черкаської обласної федерації греко-римської боротьби Петро Душейко, який тривалий час очолював Чорнобаївську РДА, подарував сільському музею старе фото із зображенням борців.

Після урочистостей розпочався турнір з греко-римської боротьби. Глядачі скупчилися  біля килима й однаково емоційно переймалися поєдинками як 30-кілограмових хлопчачків, що вперто борюкалися, так і 130-кілограмових богатирів, що професійно укладали одне одного на лопатки.

Відвідувачі свята масово відвідували обійстя Івана Піддубного, щоб напитися або скуштувати чистої живої води з його родової криниці. Невеличке мальовниче село Красенівка, що облаштувалося по обидва боки дороги – звичайне. Проте має свою природну силу й тисячолітню мудрість, завдяки яким на цій землі народжуються сильні тілом і духом люди. І саме сюди вже більше 20 років тягне богатирів із різних куточків України випробувати свою силу, продемонструвати свою гідність і любов бо Батьківщини.

Про започаткування свята богатирської сили розповів мешканець Красенівки Дмитро Піддубний, який далекого 1990 року був головою місцевого колгоспу ім. Дзержинського. Його ім'я та ім'я його брата Григорія можна відшукати в музеї села на генеалогічному дереві родини Піддубних.

По завершенні спортивної частини свята було названо переможців. Цьогоріч у конкурсі «Найсильніша людина свята» переміг Роман Науменко з села Красенівка. «Найспортивнішим селом» було визнано команду територіальної громади Хрестителеве на чолі з капітаном Михайлом Бурганом. А абсолютним чемпіоном турніру з греко-римської боротьби став Євгеній Совєт з міста Кременчука.

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"