Статті

ДОВГА ДОРОГА ДО МИРУ

Україна 24 серпня відзначила 23 річницю своєї незалежності, і вперше військовий парад був не бутафорією, а справжньою демонстрацією обороноздатності країни. Бо слід показати всьому світові, а найперше – ворогам, що у нас є зброя і люди, котрі цю зброю застосують для відсічі агресору. Вперше ми відзначали День Незалежності під час війни за незалежність, бо навіть сором'язливі телеведучі потроху перестають називати війну на сході антитерористичною операцією. Які там терористи? Вже все генетичне сміття, котре можна було знайти по обидва боки українсько-російського кордону та озброїти – скінчилося, відтак росіяни майже не криючись посилають воювати в Донбас своїх солдат. А що російські солдати не горять бажанням воювати за політичні химери свого президента, то їх примусово переводять на контракт і засилають на Донбас. А у випадку чого – інфаркт чи інсульт напишуть у свідоцтві про смерть, бо «не воюют наши солдати на Украине».

От лише остання історія виявилася шитою білими нитками – російських десантників взяли у полон. Але брехати – не мішки тягати: російське МЗС, а за ним і тамтешній президент, позичивши в Сірка очі, заявили, що хлопці, мовляв, просто заблудилися і випадково та ненавмисно перейшли кордон. І заглибилися на 20 кілометрів на українську територію. Десантникам пощастило – їх взяли у полон. Менше пощастило їх псковським товаришам, котрі, на жаль, заглибилися в українську землю на 2 метри… Адже за підрахунками російського комітету солдатських матерів, в Україні вже убито чи поранено понад чотири сортні російських солдатів.


Рада… пішла!

Хай живе Рада!

На цьому буремному тлі трапилося дві події, здатні кардинально змінити ситуацію в Україні. По перше, не відкладаючи справу до довгої шухляди, заледве минув зазначений у Конституції місяць, Президент Порошенко розпустив Верховну Раду. Позачергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня 2014 року – з тим, щоб новий склад парламенту встиг ухвалити Держбюджет-2015. Учинок Президента – реалізація передвиборної обіцянки та втілення прагнення 80% українців. Бо не має права працювати Верховна Рада, значна частина депутатів якої якщо не прямі спонсори та спільники, то симпатики бойовиків-сепаратистів.

Єдине: вибори фактично оголошено, а виборчий закон досі не змінено. Як Президент буде «умовляти» депутатів-мажоритарників наступити на горло власній пісні та проголосувати за закон про вибори за пропорційною системою? Бо дуже велика вірогідність, що доведеться обирати депутатів за старою змішаною системою, через що Верховна Рада недорахується понад два десятки депутатів – адже провести вибори за мажоритарними округами Донбасу вдасться не всюди. Правда є у цьому і позитивний момент – відсутність активно-проросійського електорату Криму та Донбасу дозволить нарешті обрати в Україні проукраїнський парламент.

Проте неповний склад Ради – це ще квіточки. Якщо закон не буде змінено, на цих парламентських виборах працюватимуть старі правила. Одні кандидати пройдуть по мажоритарці за гроші, інші – по тій же мажоритарці, але тільки тому, що будуть підтримані однією з найбільш популярних політичних партій.

Тобто знову в частині регіонів України люди голосуватимуть за тих кандидатів, про яких взагалі нічого не знають, крім того, що вони носії політичного бренду. Другу частину парламенту оберуть за закритими партійними списками, до яких будуть включені всі «потрібні» спонсорові люди та віддані партійному лідеру «солдати партії». Знову виборець не матиме ніякого впливу на список, а Верховна Рада перетвориться на клуб держателів політичних акцій, котрі розпоряджатимуться ними на власний розсуд.

Ще однією проблемою цих виборів – незалежно від того, чи змінять закон чи ні, є те, що вони відбуваються на тлі війни і потужної маніпулятивної кампанії ЗМІ – як наших, так і ворожих. Через війну люди в Україні вибиті з рівноваги і не здатні аналізувати програми політичних партій та кандидатів. Відтак вибір цієї нової Верховної Ради буде на сто відсотків емоційним, і бал правитимуть популісти найгіршого зразка.

Що ми пам'ятатимемо про Верховну Раду сьомого скликання, котра пропрацювала всього два роки?

Повний текст у друкованій версії…

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"