Статті

З НАДІЄЮ НА ВІДРОДЖЕННЯ

З надією на відродження племінного молочного скотарства зібралися фахівці галузі 15 серпня на Національному дні ферми, який відбувся у місті Шпола на v1Черкащині. Гостинна кобзарева земля цього дня зібрала понад три сотні учасників – це керівники та фахівці провідних молочних підприємств, представники комерційних компаній, молокопереробних підприємств, галузевих об'єднань, фінансових установ, численні газетярі та телевізійники. Пленарну частину відкрили міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка та голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, які також відповіли на численні запитання гостей і журналістів.

Основні питання, що розглядалися, стосувалися стану вітчизняного молочарства і особливостей розбудови молочного скотарства у Черкаській області, підвищення перетравності корму та продуктивності поголів'я завдяки якісному силосу, а також оптимального вирощування кормових культур і їх силосування.

v3

Подивитися на успішне втілення теоретичних складових у поєднанні із практикою учасники отримали можливість на молочнотоварному комплексі СПОП «Відродження», очолюваного батьком Юрієм і донькою Тетяною Ляшенками. У складі підприємства – один із кращих в Україні племзавод із розведення української червоно-рябої молочної породи ВРХ.

«У галузі сільського господарства ми працюємо понад 15 років, а в молочному скотарстві – з 2002 року», – повідомила директор СПОП Тетяна Ляшенко. У спадок від колишнього передового колгоспу «Маяк» господарям залишилося реформоване сільгосппідприємство з численними боргами. А також 30 корів у якості пайового фонду разом із фермами в жахливому стані. Тих корів, які давали по 2-3 літри молока на день, здали на м'ясокомбінат, і приступили до відтворення стада. Через п'ять років господарство отримало статус племзавода. Наразі підприємство утримує понад 1,6 тис. голів ВРХ, з яких 600 голів – високопродуктивного дійного стада. «Наші ризики у відродженні тваринницької галузі справдилися, – наголошує вона, – адже останні кілька років ми є лідерами в районі щодо кількості та якості молока, яке ми виробляємо виключно екстра класу, причому показники білку –  3,3%, жиру – 3,8. Це стало можливим завдяки тому, що ми ретельно поставилися до збалансування раціону».

v5

«Ми вкладаємо кошти у загальнозмішаний раціон годівлі худоби, – розповідає Тетяна Ляшенко, – придбання сучасної техніки. Ми встановили вітчизняний брацлавський молокопровід, охолоджувачі, вентилятори.

Упродовж усіх років роботи ми зрозуміли, що починати слід навіть не з молодняка, а з якісного сімені. Ми використовуємо для запліднення корів сім'я американської генетики, проте підходимо до кожної особини індивідуально. Це дає можливість на виході отримати високопродуктивну корову».

Зі слів промовиці, ще два роки тому в господарстві раділи надоям у 20 літрів молока на добу від корови. Однак уже теперішні добові надої 27,5 л молока здаються господарям замалими, оскільки 75% стада до 100 днів лактації дає понад 30 літрів молока. Тому на меті у «Відродження» – отримувати на рівні 40 літрів добових. 

На підтвердження цієї думки говорить генеральний директор сільгосппідприємства, Заслужений працівник сільського господарства Юрій Ляшенко: «Сьогодні ми звикли лікувати худобу ліками, а весь світ давно лікує її якісними кормами, забезпечує збалансоване харчування і належне утримання. Тому ми останнім часом працюємо над такими кормами, які збалансовують раціон, додають коровам калій, фосфор, що вимиваються під час кожного доїння, тощо». При цьому він наголошує, що якщо господарство сконцентрується на збільшенні надоїв молока, то втратить відтворення.

v4Тому на племзаводі насамперед ведеться серйозна селекційна робота із покращення червоно-рябої породи. Високий племінний статус місцевої худоби дозволяє підприємству багато років поспіль бути учасником щорічної виставки «АГРО» в Києві, на виставках в області й отримувати цілком заслужені нагороди. Відтак підприємство має чималу клієнтську базу покупців тварин не лише по всій Україні, а навіть за її межами.

На відродження тваринництва працює й рільництво, а в обробітку сільськогосподарське приватно-орендне підприємство має близько 8 тис. га землі в Шполянському і Городищенському районах Черкащини, та сортодослідний завод із підготовки насіння трав та інших кормових культур. Ставку в рослинництві господарі роблять на високоврожайні та максимально ліквідні культури – пшеницю, кукурудзу, соняшник, ячмінь тощо. Повсякчас докуповують сучасну сільськогосподарську техніку, бо як механік і економіст за освітою Юрій Васильович вважає це справою честі.


v6І хоча день ферми було присвячено молочному скотарству і заготівлі кормів, не можна обійти увагою соціальну сферу, якою опікується господарство Юрія Ляшенка. А працює «Відродження» на землях шести сіл. Гендиректор із гордістю говорить про те, що просто гідно продовжує традиції колишнього «Маяка» і його знаменитого керівника – Бориса Шеремета, свого вчителя і наставника. До інтересів  громади належить прокладання і утримання доріг, газогону, школи і дитячого садка. У Шполі утримує господарство на дотації створений фітнес-клуб, до якого батьки возять дітей також із довколишніх сіл.

Пояснює таку позицію Юрій Васильович просто – не хоче він втратити старих добрих традицій, якщо фінансування сіл по-новому все відкладається.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"