Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 1.08.2014

Пшениця. Минулий тиждень на ринку пшениці в США розпочався зі зниження котирувань пшеничних ф'ючерсів на Чиказькій біржі. Основним фактором такого зниження став достатньо високий темп жнив в Америці. Нині зібрано майже 83% урожаю озимої пшениці, при цьому 70% посівів ярої пшениці перебувають у відмінному та доброму стані.

Ще однією важливою подією стало падіння якості пшениці нового врожаю у Франції. Ця країна, яка раніше вважалася експортером продовольчої пшениці, наразі може запропонувати здебільшого фуражну. Відповідно, експортери Причорноморського регіону матимуть можливість посилити свої позиції на ринку Північної Африки.

Квоти на імпорт пшениці, видані нашій державі Євросоюзом, теоретично нададуть змогу збільшити обсяги експорту даної культури та розширити ринки збуту. Водночас надмірні опади і занадто вологий ґрунт негативно впливають на якість української пшениці, в результаті, на внутрішньому ринку, пропозиція фуражної пшениці неочікувано висока. Такі погодні умови дещо стримують збір даної культури, що, в свою чергу, надає підтримку цінам на внутрішньому ринку.

Станом на 30.07.2014 року в Україні обмолочено – 4833,2 тис. га пшениці та намолочено – 17999,9 млн тонн. Минулого маркетингового року на аналогічну дату було обмолочено 5707 тис. га пшениці та зібрано 19,710 млн тонн.

На нашу думку, на світовому ринку пшениці і надалі пануватиме тенденція до зниження цін, яка підкріплена великою пропозицією даної культури. В той же час, варто мати на увазі можливість росту цін на внутрішньому ринку, пов'язану з падінням курсу національної валюти відносно долара США.

Ціни в портах України станом на 30 липня наступні: пшениця 2-го класу: 2420-2520 грн/т, 3-го класу: 2340-2420 грн/т, фураж: 1900-2100 грн/т.

 

Ячмінь. Збір озимого ячменю в Україні майже завершено, станом на 30.07.2014 року обмолочено 98% посівних площ та намолочено 3371,4 тис. тонн, середня врожайність складає 3,15 т/га. Ярого ячменю намолочено 4054,3 тис. тонн із 75% обмолочених посівних площ, середня врожайність – 2,74 т/га.

Ціни на внутрішньому ринку країни порівняно з минулим тижнем суттєво не змінилися. Трейдери продовжують закуповувати ячмінь для виконання зовнішньоекономічних контрактів. Основною подією для учасників ринку став тендер, проведений 24 липня на поставку ячменю до Туреччини. За його результатами Туреччина придбала 65 тис. тонн фуражного ячменю Причорноморського походження, з поставкою у два періоди з 25 серпня по 20 вересня та з 25 вересня по 20 жовтня. Ціна фуражного ячменю, завантаженого у судно, була на рівні $210-213 за тонну. Такий рівень ціни на зовнішньому ринку приблизно дорівнює ціні на фуражний ячмінь у порту на рівні 2150-2170 грн/т.

Станом на 30 липня ціни на ячмінь у портах України перебувають у діапазоні 2150-2200 грн/т.

 

Кукурудза. Цього тижня увага гравців ринку прикута до питання імпорту кукурудзи з вмістом ГМО до Китаю. Американські трейдери побоюються заборони на ввезення ГМ-продукції з боку уряду КНР. Тож під загрозою зриву, як і торік, опиняються поставки кукурудзи із США до Китаю.

У разі відмови китайської сторони купувати дані партії, вони будуть реалізовані іншим споживачам, що може створити певний тиск на ціни на світовому ринку. Поки ж Міністерство сільського господарства США відзвітувало про продаж 269 тис. тонн кукурудзи нового врожаю в Мексику минулого тижня. Стан посівів у США, незважаючи на посушливу погоду, у деяких регіонах залишається найкращим за останнє десятиліття – 77% перебуває у доброму і відмінному стані.

Минулого тижня ЄС видав ліцензії на імпорт української кукурудзи в рамках квоти, яка теоретично надасть можливість проекспортувати 400 тис. тонн даної культури без сплати податку на ввезення до початку листопада. Отже, можна зробити висновок, що через проблеми з поставками до КНР, може збільшитися пропозиція кукурудзи з боку США на інших ринках. У свою чергу, за рахунок підвищення об'ємів експорту до країн ЄС Україна може розширити свої ринки збуту.

 

Ріпак/соя. На Паризькій біржі MATIF і надалі спостерігається падіння котирувань ріпакових ф'ючерсів. Зниження спричинене оптимістичними прогнозами врожаю даної культури, а також тиском з боку ринків олійних культур, здебільшого ринку американської сої. Світовий валовий збір ріпаку перевершить його загальне споживання, що призведе до нагромадження запасів цієї культури у світі на кінець маркетингового року.

В Україні врожай ріпаку цього року буде меншим, ніж минулого МР, це пов'язано зі скороченням посівних площ. У 2013/14 МР ріпаком було засіяно 949 тис. га, у 2014/15 МР – 878 тис. га. Станом на 30.07.2014 року обмолочено 820 тис. га та зібрано 1955,8 тис. тонн.

Ціни на ріпак у портах України станом на 30 липня ц.р. наступні: 4400-4700 грн/т.

На ринку сої останнім часом був сформований ведмежий тренд. За оцінками аналітиків, стан посівів сої цього тижня в США трохи погіршився, але все одно залишається найкращим за останні 20 років. У доброму і відмінному стані перебуває 71% посівів при 63% – на аналогічну дату 2013/14 МР та 57% у середньому за 5 років. На ринок сої також тиснуть масові продажі даної культури з Аргентини, спричинені можливим дефолтом в країні.

 

Тож трейдери вважають, що ситуація на ринку сої залишиться незмінною порівняно з минулим тижнем, а отже і надалі спостерігатиметься тенденція до зниження цін на світовому ринку.

 

Підготувала Марина Тидинян. За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php 

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"