Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 28.03.2014

Пшениця. Учасники світового ринку пшениці останніми днями зосереджені на трьох основних факторах, які здатні надавати значної підтримки цінам. Ці фактори наступні: посушлива погода в регіонах США, де зосереджено значні посіви озимої пшениці, проблеми політичного характеру в Україні та можливе скорочення виробництва продовольчої пшениці в країнах Південно-Східної Азії та Австралії через несприятливі погодні умови.

Позитивна динаміка котирувань пшеничних ф'ючерсів на Чиказькій біржі в останні дні показує, що ринок уже почав реагувати на можливі наслідки від вищевказаних проблем. З іншого боку, на думку більшості аналітиків, реакція ринку є передчасною, адже ґрунтовних оцінок урожайності пшениці в США та країнах Південно-Східної Азії поки що немає, а динаміка експорту сільгосппродукції з України відповідає очікуванням, незважаючи на всі негаразди. Тобто, ринок наразі реагує лише на негативні сигнали, які поки не мають реального підтвердження.

Щодо стану посівів озимої пшениці в Україні, то незважаючи  на дуже обережні прогнози вітчизняних аналітиків, через недостатній рівень опадів у березні та низький рівень вмісту вологи у ґрунті, оцінка посівів, що перебувають у доброму та задовільному стані – на рівні 93%.

Таким чином, констатуємо фактичну стабільність на світовому ринку пшениці, яку будь-якого часу може бути порушено достовірними даними щодо оцінок виробництва даної культури наступного маркетингового року.

На внутрішньому ринку України станом на 27 березня ціни на пшеницю продемонстрували значне зростання, яке пов'язане, насамперед, із негативною динамікою курсу гривні відносно долара США.  Ціни в портах наступні: пшениця 2-го класу – 2400-2450 грн/т, 3-го класу – 2350-2400 грн/т, фураж – 2150-2270 грн/т. Повний текст у друкованій версії видання

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"