Статті

ОРИГІНАЛЬНЕ ТА ПІДРОБЛЕНЕ НАСІННЯ. ЯК НЕ ВТРАПИТИ У ХАЛЕПУ?

Становлення України як незалежної, демократичної держави вимагає жорсткої протидії явищам, які негативно позначаються на розвиткові суспільства та загрожують принципам правової держави. Підробки саме і є одним із таких небезпечних явищ, що стоять на заваді розвиткові будь-якої держави.

Проблема підробок, безумовно, не є лише українською. Явище це має й історичне походження, і географічне поширення. Тому лише ефективні правові та організаційні запобіжні заходи здатні стримувати її розвиток та поширення. Один із головних напрямів у формуванні ринку насіння України на якісних підходах, спрямований саме на звільнення нашого суспільства від підробок та контрафакту як явища, виховання людей у дусі несприйняття цих проявів.

Під час роботи міжнародні виставки «Зернові технології 2014», яка пройшла в Києві 11-13 лютого, Насіннєва асоціація України (НАУ) провела семінар на тему «Оригінальне насіння. Як відрізнити справжнє від підробки». Серед учасників були заступник директора департаменту контролю насінництва та розсадництва Держсільгоспінспекції Сергій Стародумов, професор відділу насінництва Селекційно-генетичного інституту НААН України Микола Кіндрук, менеджер по продукту ТОВ «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич, представник ТОВ «Монсанто» Володимир Гурьєв, менеджер по реєстрації ТОВ «Сингента» Вячеслав Гаврилянчик.

Як зазначив виконавчий директор НАУ Валерій Хаджиматов, «Підробкам – стоп!» – це  не чергове гасло, а відповідь на виклики сучасності. Цю думку учасники намагалися  викласти з боку виробників продукції й органів влади.


Фальшивки

заполонили світ

Обсяг світових продажів контрафактної продукції та підробок лише 2010 року фахівці оцінили у $500 млрд. Тенденція до збільшення цих показників простежується щороку. Так‚ 2008-го‚ за даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD)‚ орієнтовна загальна вартість контрафактних і піратських товарів‚ які реалізувалися на міжнародному ринку‚ сягнула $200 млрд. А вже 2009 року – $250 млрд.

В Україні, як наголошують експерти, сьогодні виробництво та продаж контрафактної продукції спостерігається майже в усіх сегментах. У переліку найпоширеніших підробок – товарні знаки виробників. Однак визначити‚ в якій галузі підробок найбільше – нелегко‚ оскільки достовірної статистики немає‚ а компанії-виробники‚ особливо вітчизняні‚ не завжди борються з виробниками контрафактних і піратських товарів‚ тим самим не створюючи прецедентів.

Варто пам'ятати, що сертифікація здійснюється на основі стандартів, тому показники якості держава не контролює цілком. Держава контролює лише показники безпеки. А безпечність і якість – це досить різні речі, тому що коли ми купуємо, то маємо на увазі, що продукт повинен бути безпечним. А далі вже йдуть показники якості: наскільки він результативний тощо. Тож, чинні стандарти у переважній більшості стосуються саме показників безпеки. Ця система добре попрацювала, коли ринок активно наповнювався. Однак через якийсь час вона вже просто не виконувала свою функцію – ніяк не перешкоджала появі неякісної продукції. Відтак страждає саме легальний виробник, який проходить як суворий внутрішньогосподарський, так і державний контроль.

У результаті, підробки є і поширюються‚ про що свідчать також і результати діяльності Держмитслужби. Лише за 11 місяців 2012 року митними органами України було порушено 172 кримінальні справи про контрабанду на загальну суму 28,78 млн грн. Митними органами України до правоохоронних органів було направлено 563 повідомлення про виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 201 КК України (контрабанда).

Крім цього, протягом січня-грудня 2012 року митними органами порушено 23386 справ про порушення митних правил на суму 1,99 млрд грн. З них 15744 склали справи, в яких реально вилучено предмети правопорушень на суму 760,39 млн грн. Митними органами розглянуто 4495 справ про порушення митних правил та застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 19,62 млн грн. З цієї суми стягнуто та перераховано до Держбюджету України 9,45 млн грн.

Упродовж 2013 року митними органами передано на розгляд до суду 20035 справ про порушення митних правил на 2,58 млрд грн. Ними було прийнято рішення про конфіскацію безпосередніх предметів правопорушень на суму 1,13 млрд грн. Крім цього, накладено 103,24 млн грн штрафів. З цієї суми стягнуто та перераховано до Держбюджету 11,57 млн грн.

Ні для кого не новина, що використання оригінальних продуктів (насіння) є запорукою отримання стабільно високого врожаю. Проте нині фіксується багато випадків підробки оригінального насіннєвого матеріалу польових культур. Злочин відбувається переважно двома способами: або крадуть і продають готове до реалізації насіння провідних брендів, або продають під виглядом справжнього насіння якесь сміття невідомого походження. Хто від цього страждає у першу чергу? Звісно, виробники якісного насіння, адже в першому випадку вони недоотримують прибуток, а в другому – підробка підриває їхню ділову репутацію. Саме тому представники крупних насіннєвих компаній, що працюють на нашому ринку, поділилися своїми напрацюваннями у галузі виявлення підробок.

Вони наголошували, що оригінальне насіння – значить сертифіковане. В Україні обов'язкова наявність сертифіката на насіння чи садивний матеріал, який видається на кожну партію насіння. Сертифікат на насіння або садивний матеріал видається після проведення робіт з визначення сортових та посівних якостей насіння або садивного матеріалу органом сертифікації за встановленою формою.

Бланк сертифіката має свій індивідуальний номер та серію. Кожному сертифікату присвоюється індивідуальний реєстраційний номер із п'яти символів: UА – літерний символ України, 01 – двозначний символ номер області, 01 – двозначний символ номер району в конкретній області, 001 – тризначний символ реєстраційного номеру згідно до журналу реєстрації, 12 – двозначний символ, що вказує рік збирання врожаю або створення садивного матеріалу багаторічних культур.

Копія сертифікату на насіння або садивний матеріал одночасно направляється до Держсільгоспінспекції України для включення його до Реєстру сертифікатів на насіння або садивний матеріал. І лише по завершенні процедури сертифікації насіннєві партії можливо пропонувати до продажу.

 

 

Як не втрапити

у халепу?

 

Головні критерії

справжності

 

 

Повний текст у друкованій версії…

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"