Статті

УКРАЇНА ПРОТИСТОЇТЬ ГОЛОДУ НАЗОВНІ І НАРАЖАЄТЬСЯ НА НЕСТАЧУ ПРОДОВОЛЬСТВА ВСЕРЕДИНІ

Від 24 січня розсилка новин із Мінагрополітики була схожою на крик про допомогу: захоплення будівлі паралізує роботу відомства і ускладнює роботу не владі, а, насамперед, тим, хто буде сіятися навесні. Ми – аграрна країна, це усвідомлюємо ми і визнала світова спільнота. І разом з тим маємо парадокс: аграрна галузь за будь-якої влади мала найнижчий пріоритет у підтримці, забезпечуючи найбільші надходження до бюджету. Хотілося б закликати представників усіх сил залишити осторонь бойових дій структуру, що координує роботу галузі.

Якщо максимально скоротити повідомлення прес-служби міністерства, залишиться кілька значущих цитат:

«На сьогодні через блокування робочих місць Мінагрополітики не має можливості зібрати останні дані про стан озимих, що становить величезну проблему для галузі напередодні проведення весняно-польових робіт. Водночас сьогодні у зв'язку зі складними обставинами всередині країни та нестабільною ситуацією, іноземні компанії майже призупинили виконання договорів щодо постачання насіння, а також засобів захисту», – повідомив директор департаменту землеробства Олександр Демидов.

«З четверга на п'ятницю (23-24 січня – прим. ред.) відбулося силове захоплення нашого міністерства, чим повністю дестабілізовано роботу як усього відомства, так і нашого департаменту. А це – 240 тисяч студентів і викладачів аграрних вищих навчальних закладів. Та їхні заробітні плати і стипендії. І є повна ймовірність того, що вони вчасно не зможуть їх отримати. Через захоплення будівлі може бути зірване надання допомоги фермерам у розмірі 27,9 млн грн. Ці кошти передбачені в бюджеті на 2014 рік, проте не можуть надійти фермерам через блокування відповідних документів та електронних баз у приміщенні Мінагрополітики. Це може призвести до зриву весняно-польових робіт», – повідомив директор департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій Сергій Кадигроб.

«Одним із найбільш гострих питань є експорт зернових. Протягом останніх місяців у імпортерів і зернотрейдерів виникало і так багато питань щодо виконання контрактів на постачання. Тому зараз треба дуже серйозно підійти до цього питання, щоб не втратити контроль над здійсненням експортних відвантажень сільгосппродукції», – зазначив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Віталій Саблук.

За його словами, цього маркетингового року перевиробництво зерна в світі склало 110 млн тонн. І якщо 80 млн тонн може бути розкуплено за зниженою ціною, то близько 30 млн тонн збіжжя якась країна не допродасть.

«У цій ситуації ми маємо тримати контроль над станом відвантаження зерна. Зокрема, це має відбуватися без жодних затримок, особливо через питання видачі дозвільних документів. А з ним може бути проблема через блокування повноцінної роботи міністерства», – зауважив він.

«Департамент – це свого роду казначейство всередині міністерства, бо його робота зосереджена на бюджетному плануванні та фінансуванні, затвердженні фінансових планів тощо. І тому зараз нас дуже турбує безпека тих документів, які знаходяться в заблокованому відомстві і мають конфіденційний характер, – зазначив директор департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Баграт Ахіджанов. – Робота фахівців департаменту безпосередньо пов'язана з певними програмами, які встановлені на комп'ютерах у приміщенні відомства. Ці особливі програми пов'язані з Міністерством фінансів і Державним казначейством. Тому через захоплення будівлі міністерства ми не можемо здійснювати жодного платежу. Виробничі програми, так само як і заробітна плата, зав'язані на програмах і робочих місцях, до яких немає доступу», – повідомив він.

* * *

Людина розумна завжди знайде привід для добрячої бійки. Основні речі, за які постійно розпочиналися сварки, бійки або війни – це влада, територія, воля, гроші, їжа і секс. Найжахливіше, що можна уявити, це війна за продовольство, оскільки без всього іншого можна ще якось прожити.

Нинішнє протистояння в Україні уособлює боротьбу за волю, владу, і, певною мірою, гроші. Події в країні вже принесли безліч каліцтв і смерті людей, які не можна виправдати. Тим не менше, пам'ятаючи про ці жертви, не слід руйнувати з почуття помсти чи у пошуках справедливості майбутнє. А майбутнє лежить саме на полях, які потребують підтримки будь-якої влади. Бо інакше у найближчій перспективі розпочнеться війна за їжу.

Будівлю міністерства 29 січня було звільнено. На жаль, знову з травмами, ЗМІ повідомляють про шістьох потерпілих. Заради історії уточнимо, що захопили приміщення Міністерства аграрної політики і продовольства представники громадського руху «Спільна справа», коменданти Євромайдану заявили про непричетність до цих дій. Повідомляється, що будівля була звільнена згідно з рішенням ради майдану силами самооборони майдану, до яких входили, в тому числі, активісти ВО «Свобода».

Однак примітно, що здійснено було це силами самих же мітингувальників. Може, нарешті, серед них виокремиться хтось, гідний звання розумного лідера.

У зв'язку з цим слід також повідомити, що 29 січня Верховна Рада України проголосувала за прийняття в цілому законопроекту «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань (№4021-3)». Хоча на сайті ВРУ текст законопроекту не з'явився навіть після голосування, за повідомленнями депутатів, документ передбачає застосування амністії до всіх осіб, що були причетні до масових заворушень і перебувають під слідством, або до них було застосовано санкції. Натомість документ передбачає звільнення мітингувальниками адміністративних приміщень – будівель місцевого самоврядування (ОДА, РДА) і органів виконавчої влади (міністерств тощо). За законопроект авторства регіонала Юрія Мірошниченка проголосувало 232 депутати.

Раніше у ВРУ був також зареєстрований законопроект від опозиції, який передбачав амністію за відсутності жодних умов.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"