Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 22.11.2013

Пшениця. Останній тиждень на ринку пшениці не відзначився значними подіями, що призвело до стабільного рівня цін.

На нашу думку, варто виділити наступні фактори, що наразі мають вплив на ринок. Перш за все, ціни перебувають під тиском прогнозів на рекордний урожай пшениці у світі на рівні 706,4 млн т. Крім того, посівна кампанія озимої пшениці у США демонструє позитивні результати, наприклад, стан посівів у гарному та відмінному стані зараз оцінюється на рівні 63% проти 34% у аналогічному періоді минулого року. Також, як і раніше, пшениця програє конкуренцію кукурудзі у сегменті фуражних культур через низький рівень цін на останню.

З іншого боку, існують фактори, які у короткостроковій перспективі здатні підтримувати ціни на нинішньому рівні. Як ми відзначали раніше, нинішній рік характеризується більшою активністю попиту. Так, станом на початок тижня у США вже відвантажено та законтрактовано близько 19,6 млн т проти 15,2 млн т у цей самий час минулого року. Крім того, збільшення попиту на американську пшеницю можливе за рахунок Китаю, який уже придбав 4 млн т, а загальний об'єм імпорту цієї країни оцінюється на рівні 8 млн т (що має стати рекордним показником за останні 18 років). Зростання попиту Китаю у нинішньому році зумовлено тим, що внутрішній урожай продовольчої пшениці виявився на 20 млн т меншим, ніж очікувалось, через низьку якість зібраного зерна.

Також залишаються деякі протиріччя щодо прогнозів на врожай пшениці в Аргентині. Американські аналітики USDA оцінюють потенційний урожай на рівні 11 млн т, в той час як внутрішні аргентинські джерела схиляються до оцінки 9,1 млн т. У випадку справдження негативного прогнозу Бразилія, яка має імпортувати близько 3 млн т, скоріше за все переорієнтується на пшеницю зі США.

Таким чином, відзначаємо стабільність цін на пшеницю на світовому ринку та вбачаємо підстави для утримання нинішнього рівня цін у короткостроковій перспективі.

Ціни в портах України фактично не зазнали змін протягом тижня та на даний момент наступні: пшениця 2-го класу – 1950-1980 грн/т, 3-го класу – 1860-1940 грн/т, фураж – 1710-1820 грн/т.

Кукурудза. Ринок кукурудзи минулого тижня залишався стабільним. Одним із основних факторів, що зараз створює тиск на ціни, є оцінки світових запасів. Аналітики USDA підвищили очікуваний рівень даного показника на 12,3 млн т, і тепер на кінець маркетингового року можуть бути сформовані запаси на рівні 164,3 млн т, що є рекордним показником за останні 13 років. Зокрема, Китай збільшив рівень поточних запасів з 60,9 млн т до 65,6 млн т. Щодо збиральної кампанії у США, то вона проходить стабільно і наразі завершена на 91%.

Іншим важливим фактором, який сьогодні тисне на ціни на кукурудзу, передусім, на біржових майданчиках, є інформація про те, що уряд США зменшить вимоги щодо мінімального рівня виробництва етанолу, що призведе до зменшення попиту на кукурудзу на внутрішньому ринку США. У разі офіційного підтвердження очікуваного рівня скорочення виробництва етанолу залишки кукурудзи, що будуть сформовані у США на кінець МР, можуть зрости на 10 млн т.  

На внутрішньому ринку України ціни трейдерів в портах залишаються фактично незмінними і утримуються в діапазоні 1340-1390 грн/т. Слід відзначити, що підтримку цінам на кукурудзу в Україні надають традиційні для нас проблеми із логістикою, які можуть створювати трейдерам певні проблеми з покриттям коротких позицій.

Соя. Ціни на сою на світовому ринку протягом минулого тижня не продемонстрували значних змін, незважаючи на доволі відчутні коливання котирувань на біржових майданчиках. Як і раніше, ринок перебуває під тиском позитивних результатів жнив у США, які на початок тижня було завершено вже на 96%. З іншого боку, ціни підтримуються стабільним рівнем поточного попиту. Станом на початок тижня вже відвантажено та законтрактовано 34,1 млн т сої із США проти 26,5 млн т на цю ж дату торік. Характерно, що 21,8 (63,9%) млн т придбано Китаєм, від попиту якого значною мірою залежить світовий соєвий ринок.

З іншого боку, очікується неминуче зниження цін з початком збиральної кампанії у Південній Америці, де наразі є всі підстави для справдження позитивних прогнозів на обсяги врожаю. Вважається, що з появою на ринку аргентинської та бразильської сої нового врожаю, Китай переорієнтується на імпорт саме з цих країн, адже латиноамериканська соя традиційно дешевша за сою зі США. Підтвердженням зниження цін у довгостроковій перспективі є інформація про те, що бразильські виробники намагатимуться форсувати початок жнив, щоб мати можливість раніше здійснювати експортні поставки, поки рівень цін ще стабільний.

Ціни на сою на внутрішньому ринку України зазнали незначних змін через зростання пропозицій трейдерів та зараз перебувають у наступному діапазоні: трейдери в портах пропонують ціни на рівні 4050-4100 грн/т, а переробники на заводах – 3800-4200 грн/т.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"