Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 11.10.2013

Пшениця. Ціни на пшеницю протягом останнього тижня почали виправдовувати очікування щодо їхнього зростання, що виникли у гравців ринку з огляду на ситуацію з посівною кампанією озимої пшениці в Україні та Російській Федерації. Офіційні джерела обох країн вже заявляють про те, що виробники не встигнуть засіяти 20-30% від запланованих площ. Зокрема, у Росії замість запланованих 16 млн га буде засіяно близько 13-ти мільйонів, що призведе до зниження валового збору наступного року на 5-7 млн т порівняно з нинішнім роком. Таке падіння виробництва пшениці насамперед позначиться на експортному потенціалі країни. В Україні, у свою чергу, замість запланованих 7 млн га засіють 5,0-5,5 млн га, що за сприятливих погодних умов восени і взимку дозволить розраховувати на врожай на рівні 15-17 млн т проти 22 млн т поточного року. Таким чином, вже зараз можна говорити про значне зменшення пропозиції причорноморської пшениці на міжнародному ринку у наступному маркетинговому році, що має посприяти підвищенню цін на дану культуру в довгостроковій перспективі. З іншого боку, значного дефіциту пропозиції пшениці у світовому балансі у наступному році не прогнозується завдяки оптимістичним оцінкам врожаю в Канаді (оцінка в жовтні на рівні 33 млн т проти 30 млн т у серпні), Австралії (на рівні 26,5-27,5 млн т проти раніше очікуваних 26 млн т) та країнах ЄС. До того ж, очікування щодо врожаю в США у наступному році на разі оптимістичні, адже погодні умови та рівень зволоження ґрунту на початку посівної кампанії оптимальні.

Ці фактори дозволять певною мірою компенсувати зменшення пропозиції від виробників причорноморського регіону, але при цьому варто пам'ятати, що саме причорноморська пшениця є найдешевшою на ринку. Отже, ми прогнозуємо подальше зростання цін на пшеницю на зовнішньому ринку протягом поточного маркетингового року.

Ціни в портах України на поточний момент установились наступні: пшениця 2-го класу – 1790-1830 грн/т, 3-го класу – 1750-1770 грн/т, фураж – 1690-1710 грн/т.

Кукурудза. Світовий ринок кукурудзи перебуває в стабільному стані. Гравці ринку спостерігають за ходом збиральних кампаній у країнах Північної півкулі, що є значними виробниками даної культури (США, Україна, країни ЄС). На сьогодні врожайність кукурудзи в США відповідає найоптимістичнішим прогнозам. У деяких штатах урожайність сягає рівня 150 ц/га, а значна частина виробників по країні декларує рекордні або ж одні з кращих в історії показники урожайності. Відтак важливо було б отримати скореговані прогнози USDA, але публікація звіту даної організації, очікувана 11 жовтня, була перенесена на невизначений термін у зв'язку з бюджетною кризою в США та замороженням роботи урядових установ. Аналітики прогнозують, що середня врожайність за підсумками збиральної кампанії перебуватиме на рівні 100-110 ц/га. Така висока врожайність кукурудзи у США обумовлена, на думку експертів, значною кількістю опадів у червні та прохолодною погодою у липні. Щодо темпів збирання, то протягом поточного тижня вони зростають, і наступного тижня планується завершити жнива кукурудзи на 35-40% посівних площ.

В Україні тепла та суха погода, що встановилась цього тижня та за прогнозами затримається на 8-10 днів, також дозволяє прискорити збирання кукурудзи. Станом на 07 жовтня збір кукурудзи був завершений на 27% площ та склав майже 7,3 млн т. Таким чином констатуємо відсутність підтримуючих факторів для цін на кукурудзу та очікуємо їхнього зниження у жовтні.

Станом на 09.10.2013 в українських портах трейдери пропонують ціни на рівні 1300-1370 грн/т кукурудзи.

Соя. Ціни на сою залишаються на стабільно високому рівні. Основним фактором, що надавав підтримку цінам протягом минулого тижня, було повернення після незначної перерви на ринок Китаю, який активно формує власну імпортну програму та попит з боку Тайваню. При цьому, поставки до лютого китайські переробники планують забезпечити американською соєю, а в більш пізні періоди – бразильською. Прогноз на значний імпорт сої до Китаю підтверджується внутрішніми джерелами цієї країни, які інформують про зростання потреб переробних підприємств у сировині, а також збільшення попиту на соєвий шрот з боку підприємств галузі тваринництва. Іншим фактором підтримки ринку є затримка збиральної кампанії в США, де станом на початок цього тижня обмолочено лише 22% посівних площ проти 58% у минулому, але, починаючи з поточного тижня, виробники мають сфокусуватись на збиранні даної культури, зменшивши темпи збирання кукурудзи і ситуація має стабілізуватись. Крім того, врожайність сої в США на даний момент перебуває на рівні оптимальних прогнозів, а в деяких штатах навіть перевищує їх та сягає 45 ц/га. Якщо розглядати довгострокові перспективи ринку сої, то можна казати, що варто очікувати формування глобального ведмежого тренду, адже виробники у США та Латинській Америці виявилися неготовими до нинішнього низького рівня цін на кукурудзу і мають наміри компенсувати втрати вже у майбутньому маркетинговому році за рахунок збільшення посівних площ більш дохідної сої. Таким чином, враховуючи відсутність дефіциту пропозиції в нинішньому маркетинговому році та збільшення виробництва у майбутньому можна стверджувати, що позитивна динаміка цін на сою можлива лише за умови зростаючого попиту, в іншому ж разі ціни на дану культуру мають підстави до зниження.

На сьогодні трейдери пропонують за сою в портах України 3800-4050 грн/т, а на заводах підприємств-переробників ціни на рівні 3800-4100 грн/т. Ми вважаємо, що в короткостроковій перспективі ціни на сою не зазнають значних змін, адже виробники, як і раніше, неохоче реалізують дану культуру, а попит з боку переробників навпаки перебуває на високому рівні.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

 

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"