Статті

НЕ ЯБЛУКО ПЛАТИТЬ, А ЧАС ПЛАТИТЬ!

Садівництво – сімейна справа для сина та батька: Цезар і Стефан КолачТаке твердження взяла собі за гасло група виробників з Груецького регіону – найбільшого в Європі садівничого району, яка об'єдналася в компанію «Євросад». До складу об'єднання входить зо чотири десятки досвідчених фермерських господарств, що мають досвід і знання, передавані з покоління в покоління. Свою нову назву група виробників отримала 2010 року як результат розвитку наявної на ринку впродовж 20 років компанії «Колсад», яка до того йменувалася «Інтерсадом». Успішний розвиток об'єднання, переконані його учасники, став можливим завдяки чималому досвіду, діловим контактам і знанням реалій ринку власника цих компаній, а нині президента групи «Євросад» – Стефана Колача. Нині йому 57 років, і він сповнений енергії і нових ідей для розвитку і подальшого просування на ринку яблучного різноманіття Польщі.

Одним із низки господарств із садом у 15 га опікується син пана Стефана – тридцятидворічний Цезар Колач. Отримавши вищу профільну освіту, самостійно займатися садом він почав з 1998 року. Наразі тут доглядають вже третє покоління садів.

На запитання, чому саме цей вид діяльності він обрав у житті, пан Цезар відповів, що з дитинства захоплювався батьківською справою. Йому подобалося бути повсякчас на свіжому повітрі і не хворіти, бо від яблук – тільки сила, здоров'я і хороший настрій!

Яблука з-поміж інших фруктів більш вигідний товар, зізнається наш співрозмовник. Слива, наприклад, сезонний продукт, її треба продати відразу, і якщо ціни на неї немає, то вона ніколи і не з'явиться. Груша вимагає більш ретельного догляду, бо має багато шкідників. А яблуко треба належно виростити, а потім тривало зберігати. І тоді його можна продавати майже весь рік.

Інтенсивний яблучний сад родить, в середньому, не більше 15 років. Для сучасного врожаю цей сад оснащено крапельним зрошенням, однак через достатню кількість дощів останні три  роки його не застосовують…

«Не вірте, якщо хтось говорить, що вирощує 80-100 тонн з гектару яблук. Це нереально. Залежно від сорту, від року можна отримати в середньому 40 тонн нормального товару. Це хороший урожай», – переконаний молодший Колач.

З такого саду можна отримати в середньому 40 тонн товарного яблука з гектараЗбирають яблука вручну. За роки роботи тут згрупувалася певна команда, де переважно працюють поляки. Близько 90% урожаю – товарне яблуко, решта іде на переробку.

Серед експортерів до Росії, торік «Євросад» посів 7-8 місце за обсягами реалізації. Зважаючи на присутність російських журналістів, фермер не без задоволення повідомив, що ці поставки досить суттєві, і тому для російських споживачів існує спеціальна програма обробки яблук. Щодо рейтингового місця компанії всередині країни, то запитання видалося нашому господарю дивним, і він повідомив, що у них ніхто не робить таких «огульних» (українською – безпідставних) висновків.

– По якій ціні реалізуєте яблуко? – не вгамовувалися журналісти.

– На цей момент – задарма, – збурено відповів Цезар. – Як-то кажуть, не яблуко платить, а час платить. Зараз яблуко для експорту покупці закуповують по 18 євроцентів (1,5 грн – прим. авт.) за кілограм, а яблука для переробки – по 13-14 євроцентів (1,05-1,15 грн – прим. авт.). Проте торік ціна зупинилася лише у червні, тоді вона стала найвищою – 2,2-2,4 PLN (5,94-6,50 грн – прим. авт.)».

Від часу вступу до Євросоюзу, констатував господар, стало набагато краще працювати – звідти надійшло багато коштів. На них і переоснащення зробили, і придбали багато сучасної техніки, побудували склади з холодильниками, магазини. Наприклад, від ЄС ми отримуємо 75% знижку на сучасну техніку і складові виробництва – трактори, навантажувачі, ємні контейнери для яблук, піддони тощо.

Поскаржився він і з приводу чималої конкуренції. Наприклад, з боку Голландії, Угорщини, Італії. Однак його задача – вирощувати продукцію, а задача батька – її страхувати, зберігати і належно збувати. І це в них добре виходить.

Тож Стефан Колач гордо демонстрував нам нове високотехнологічне сховище для перевантаження. За його словами, група «Євросад» для задоволення ринкового попиту звела цей об'єкт площею 3 тис кв м. Це сучасне сховище обладнане холодильними і морозильними камерами, лініями для миття і сортування, щоб не лише зберігати свіжість, а й забезпечувати високу якість фруктів, які реалізовуються компанією впродовж усього року. Якість продукції гарантують наявні сертифікат ISO9001 і впроваджена Система управління безпекою харчових продуктів (HACCP).

Серед асортименту виробленої і належно збереженої продукції «Євросаду» – яблука в основному осінньо-зимового дозрівання, груші, сливи, вишня і черешня, суниця.

На шляху до здорового способу життя все більш популярними в Польщі стають фасовані в герметичні пакетики різані свіжі овочі і фрукти – на кшталт чіпсів або насіння соняшнику. Тож в «Євросаді» встановили відповідну фасувальну лінію і традиційно реалізують найбільшій мережі автозаправних станцій нарізані дольками яблука і моркву в пакетиках по 120 грамів. Вельми смачно, поживно і естетично. За конкурентоспроможної ціни ця здорова їжа суттєво потіснила «хрустики» на полицях європейських магазинів. Дуже хочеться, щоб мода на здорове харчування якнайшвидше дісталася і до нас. Адже в Україні є такі самі чудові і яблуневі сади, і вишневі, і сливові.

 

 

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"