Статті

ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ СИРОВИНИ ЦІНИ НА ОЛІЙНІ ЗРОСТУТЬ

На початку нового маркетингового сезону для олійних культур обговорити ціни на них вирішили не лише аграрії і переробники, а й аналітики ринку. Так, 18 серпня аналітичне агентство «УкрАгроКонсалт» за підтримки асоціації «Укроліяпром» провело конференцію «Black Sea Oil Trade 2013: Нові ринки. Нові стратегії».

За словами організаторів, частка країн Чорноморського регіону в торгівлі олійними культурами зростає щороку. Україна і Росія посідають перше і друге місяця у світовій торгівлі соняшниковою олією, що разом становить понад 70% її обсягу. Україна також є третім світовим експортером ріпаку і головним постачальником його до країн ЄС. На тлі лідируючих позицій на ринку олії, в Чорноморському регіоні нині зростають також врожаї сої. У багатьох країнах регіону відбулося імпортозаміщення соєвого шроту, і на черзі збільшення обсягів його експорту.

Однак поступальний розвиток олійно-жирової галузі України стикається з великими проблемами. Найбільш істотною є дефіцит олійної сировини на тлі високих інвестицій в олійне виробництво. Гострота проблеми дозволяє говорити про необхідність перегляду стратегій розвитку усього олійно-жирового комплексу України.

Аналітик «УкрАгроКонсалту» Юлія Гаркавенко оприлюднила тенденції цього сезону на ринку олійних у світі і в Україні.

Так, сезон розпочався з падіння цін на олію та олійні культури. Першим виявився ріпак, оскільки він розпочинає вихід на ринок олійних культур. В країнах Євросоюзу падіння відбулося до 340 євро за тонну. Причиною аналітики агентства називають зростання світового врожаю. Так, у 2013 році приріст світового врожаю ріпаку становив 3,6 млн тонн. Зростання відбулося в ЄС (+1,5 млн тонн), Канаді (+1,2 млн тонн), Україні (+0,9 млн тонн), інших країнах Чорноморського регіону. Очікується, що врожай ріпаку цього року буде рекордним.

Відповідно до зниження світових цін відбулося падіння цін і в Україні. Щоправда, зазначають аналітики, не таке суттєве, як в Європі. Однак все одно це було шоком для сільгоспвиробників, які жодним чином не очікували падіння нижче 4 тис. грн за тонну ріпаку. Тим не менше, в Україні сезон розпочався з ціни у 3600 грн за тонну. Ще більш значним було падіння цін на насіння соняшнику. Якщо середня ціна на культуру у 2013/2013 МР становила 4500 грн/тонна (2011/2012 маркетинговий рік – 3500 грн/тонна), то нинішній сезон стартував із середньої ціни у 2850 грн/тонна, тобто порівняно із минулим сезоном нижче на $200.

Аграрії відреагували на різке зниження цін на свою продукцію традиційно: відразу почалися розмови про змову переробників і трейдерів. Останні ж відповіли, що вимушені були знизити закупівельні ціни, оскільки знизилися світові ціни на олію. І вони мали рацію, оскільки ціни Мал. 1. Кореляція цін на олію і соняшник.на соняшник тісно взаємопов'язані (див. мал. 1).

Водночас ціни на олію знизилися на 23%, а ціни на насіння соняшнику – на 31%.

За словами аналітика, цей зазор, навіть за умови, що ціни на олію падатимуть, дозволить цінам на сировину залишатися незмінними чи навіть незначно зростати. Що, власне, і відбувається зараз.

Тим часом з початку сезону через посуху в США і конфлікт в Сирії ціни на олійні, пов'язані з цінами на кукурудзу і нафту, поступово почали зростати. На це відреагував і внутрішній ринок, зокрема збільшилися продажі на експорт ріпаку. За 2,5 місяці з України було вивезено 1 млн тонн ріпаку. Таких темпів, зазначають аналітики, не було навіть у врожайному сезоні 2008/2009.

На тлі очікування рекордного врожаю соняшнику спостерігається дефіцит сировини для олійно-жирового комплексу. В першу чергу, це пов'язано з тим, що виробники не бажають продавати насіння за низькими цінами. З іншого боку, на ситуацію впливає і уповільнення темпів збирання у зв'язку з дощами, хоча спочатку ці темпи і випереджали минулий рік. Все це провокує ажіотажний попит з боку переробників, яким потрібно завантажити свої потужності, які тільки за останній рік збільшилися на 2 млн тонн.

Усі ці фактори, на думку промовця, призведуть до зростання цін на насіння соняшнику в найближчий час.

Цю тенденцію також підтверджує і те, що соняшникова олія стає дешевше соєвої. Розрив на початку поточного сезону на користь соняшникової олії становив $20 за тонну. У 2011/ 2012 маркетинговому році цей розрив доходив максимально до $70 за тонну. Це засвідчує, що попит на соняшникову олію буде дуже високим. Відповідно зросте і попит на насіння соняшнику, і ціна на нього.

За прогнозами агентства, до кінця 2013 року ціни на культуру зростуть щонайменше на 20-30%.

Юлія Гаркавенко також звернула увагу і на сою як на «дуже цікаву культуру, що відкриває у новому сезоні для аграріїв великі перспективи».

Мал. 2. Внутрішні ціни на олійні культури.За її словами, ціни на сою останні три сезони були найбільш низькими порівняно з іншими олійними (див. мал. 2). Однак в кінці 2012/2013 МР ціни на сою не лише перевищили вартість ріпаку і соняшнику, але й зростали на фоні падіння цін на інші олійні, досягаючи 5600 грн за тонну на елеваторі і до 6 тис. гривень – з доставкою на завод. Безумовно, ціни на сою на початку сезону знизилися, як і на всі інші олійні культури, але вони все одно залишилися на значно вищому рівні за інші культури. «Якщо в попередні роки найбільш прибутковою культурою був соняшник, то в цьому сезоні, швидше за все, рятівною для аграріїв стане саме соя.

Окрім того, на сою існує дуже великий попит як з боку внутрішніх переробників, так і з боку експортерів. Нещодавно, наприклад, зацікавився Китай, закупивши пробну партію. Крім того, є зацікавленість Росії, яка поточного сезону зазнала втрат посівів на площі близько 500 тис. га.

Наприкінці доповіді експерт навела оцінки нинішнього українського врожаю соняшнику. За оцінками агентства, він становитиме 10,5 млн тонн, завдяки чому можна буде виробити 4,3 млн тонн соняшникової олії. Експорт при цьому становитиме 3,7 млн тонн.

* * *

40 мільйонів

тонн

Саме на таку кількість вийшло Міністерство сільського господарства США (USDA ) у своєму останньому прогнозі валового збору насіння соняшнику. Частка України в цьому зборі оцінена в 25%.

За даними асоціації «Укроліяпром», передає національний агропортал latifundist.com, це вельми оптимістичні цифри, але вони могли бути ще вищими за більш високої віддачі з гектару в Україні. «Так, Україна входить у світову ТОП-10 врожайності насіння з гектару. Але середній світовий урожай тримається на позначці 25 ц/га, а в Україні це 18,7 ц/га, – зазначає очільник асоціації Степан Капшук. – Ця «вилка» – наш резерв зростання».

На його думку, крім зовнішніх факторів, серед яких головним виступає високий попит на світовому ринку, розвитку вирощування олійних в Україні дуже сприяло зростання внутрішньої переробки.

«Головний внутрішній стимул – зростання переробки. Треба, щоб насіння залишалися в країні, а за кордон йшла олія. В Україні це зрозуміли. Цікаво, що механізмом стимулу стало вельми нелюбиме аграріями експортне мито. Але саме цей фактор змусив розвивати внутрішню переробку, яка потягнула за собою і вирощування насіння. За останні 15 років з 2 млн тонн у 1998 році зараз українські потужності переробки досягли середнього щорічного обсягу в 13,3 млн тонн. За цей же період в країні побудований 21 переробний завод, а в цілому в переробку було вкладено більше $1 млрд», – уточнив гендиректор «Укроліяпром».

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"