Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 20.09.2013

Минулого тижня увага гравців міжнародних аграрних ринків була прикута до чергового звіту Міністерства сільського господарства США (USDA), що був опублікований 12 вересня 2013 року, який традиційно здійснює значний вплив на формування цінових тенденцій.

Пшениця. За вересневим прогнозом USDA, світове виробництво пшениці складе 708,9 млн тонн, проти 705,4 млн тонн в серпневому прогнозі і 655,64 млн тонн, вирощених минулого року. Щодо окремих країн, то найбільшого підвищення зазнав прогноз на виробництво пшениці у Канаді, що склав 31,5 млн тонн проти 29,5 млн тонн у серпні. Також збільшено оцінку обсягів урожаю в країнах ЄС та Україні (22 млн тонн проти 21,5 млн тонн у серпні). Природно, що в наслідок збільшення обсягів виробництва підвищено також оцінку експортного потенціалу Канади та країн ЄС. У свою чергу, найбільше підвищення об'ємів очікуваного імпорту відзначаємо в Ірані та Єгипті (зростання на 0,5 млн тонн у кожній країні). Таким чином, аналізуючи висновки американських аналітиків, можна зробити висновок, що на світовому ринку пшениці не порушиться раніше встановлена рівновага між попитом і пропозицією. Серед інших новин слід відзначити інформацію про задовільні темпи посівної кампанії озимої пшениці в США, а також той факт, що північноамериканським виробникам як і раніше важко конкурувати з пропозиціями з Причорноморського регіону, які залишаються більш дешевими. Отже, ціни не мають підстав до зростання та, скоріше за все, залишаться на незмінному рівні або ж навіть зазнають зниження в майбутньому.

Ціни в портах України на даний час такі: пшениця 2-го класу – 1730-1780 грн/т, 3-го класу – 1680-1740 грн/т, фураж – 1610-1680 грн/т.

Кукурудза. Вересневий прогноз USDA на врожайність та обсяги виробництва кукурудзи у США неочікувано виявився оптимістичним. Незважаючи на достатньо посушливу погоду у серпні, потенційний урожай було збільшено до 351,6 млн тонн проти 349,6 млн тонн у серпневому звіті. Проте через зниження прогнозу на виробництво, в першу чергу в Канаді та Аргентині, обсяг світового виробництва зазнав коригування в бік зменшення і склав 956,67 млн тонн проти 957,15 млн тонн у серпні. Відзначаємо, що це як і раніше набагато більше, ніж минулорічний показник - близько 857 млн тонн.

Щодо України, то прогноз на обсяги виробництва залишився незмінним і складає рекордні 29 млн тонн. Звертаємо увагу також на те, що фактично не змінився і очікуваний обсяг світового імпорту, що свідчить про стабільність попиту на кукурудзу на світовому ринку. При цьому, за умови збереження високого рівня світового виробництва, саме попит залишається основним фактором, що міг би надати підтримку цінам, але якщо його рівень не зростає, то й ціни, ймовірно, залишаться на нинішньому рівні.

В Україні протягом останнього тижня спостерігалося незначне підвищення цін у портах. На нашу думку, така тенденція носить короткостроковий характер та не буде збережена в перспективі, адже причиною зростання є несприятливі погодні умови, що знижують темпи збиральної кампанії, в той час як експортери вже відчувають потребу у кукурудзі для виконання раніше укладених контрактів. На сьогодні ціни в портах перебувають на рівні 1250-1320 грн/т.

Соя. На біржових майданчиках реакція на прогнози виробництва сої, викладені у вересневому звіті USDA, виявилась, напевно, найбурхливішою порівняно з іншими культурами. Як і очікувалось, зменшився прогноз обсягів виробництва сої у США до рівня 85,7 млн тонн проти 88,6 млн тонн у серпневому звіті. Напевно, саме ця інформація спричинила значне підвищення котирувань соєвих ф'ючерсів на листопад-грудень протягом двох днів після публікації звіту. Але, на нашу думку, дане зростання було в значній мірі результатом спекулятивних дій. Адже, з іншого боку, прогноз на виробництво сої в Бразилії збільшено до 88 млн тонн проти 85 млн тонн у серпні, а світове виробництво таким чином залишилось на незмінному рівні (281,6 млн тонн проти 281,7 млн тонн у серпні). Тож не дивно, що вже протягом наступних декількох днів ціни на біржі зазнали зниження і фактично повернулись на рівень, на якому вони перебували до публікації звіту USDA. Прогнозуючи можливий напрямок руху цін на фізичному ринку, варто брати до уваги, що очікувані об'єми світового експорту та імпорту також не зазнали істотних змін, що в сумі зі стабільним прогнозом на загальносвітовий обсяг виробництва дозволяє говорити про відсутність підстав для виникнення глобальних тенденцій до зростання. Водночас, як і раніше, ми припускаємо, що зростання цін на сою можливе в жовтні-грудні, коли може відчуватися дефіцит американської сої на ринку через зменшення її виробництва, але з початком збирання сої в Латинській Америці ситуація врівноважиться і ціни стабілізуються.

На сьогодні ціни на сою в портах України перебувають на рівні 3900 грн/т.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"