Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 30.08.2013

Два останні тижні відзначилися пожвавленням руху на біржових ринках пізніх зернових та олійних культур. Проте фізичний ринок не відреагував значною мірою на зміни, що вилилось в стабільну цінову ситуацію і на внутрішньому ринку зернових.

Ячмінь. Можна сказати, що на внутрішньому ринку ячменю минув пік торгової активності, оскільки деякі потужні трейдери починають згортати власні експортні програми, переорієнтовуючись на роботу з пізніми зерновими та олійними культурами, насамперед, з кукурудзою. Стабільним залишається лише попит покупців, що займаються переробкою зернових. Зниження загального попиту на ячмінь провокує поступове зниження ціни на дану культуру. Ціни на зерно, завантажене у судно, на сьогодні знаходяться на рівні $235-237/т, що еквівалентно 1680-1700 грн/т у порту у вересні.

В Україні на сьогоднішній день трейдери називають ціни в портах на рівні 1650-1740 грн/т. Тобто ціни зазнали зниження протягом останніх двох тижнів, і на даний момент не виникає передумов для їх зростання.

Пшениця. Ціни на пшеницю на світовому та внутрішньому ринках перебувають на стабільному рівні та не зазнають значних змін. На цьому тижні був проведений черговий тендер на закупівлю продовольчої пшениці єгипетською урядовою організацією GASK, за результатами якого було придбано 295 тис. т. пшениці чорноморського походження, у тому числі 175 тис. тонн української пшениці з поставкою у жовтні. Таким чином за початку маркетингового року Єгипет придбав уже 1375 тис. тонн продовольчої пшениці, а річний прогноз на імпорт цієї країни перебуває на рівні 9-10 млн тонн. Найменша цінова пропозиція на українське зерно цього разу знаходилась на рівні $250,44/т на зерно, завантажене у судно, що еквівалентно 1730-1750 грн/т у порту у вересні. Варто зазначити, що на даному етапі не спостерігається очікуваного поступового підвищення цін на міжнародному ринку. Єгипетські тендери в даному випадку є яскравим прикладом цінової стабільності. Таким чином, враховуючи збалансованість попиту і пропозиції на пшеницю чорноморського регіону, можемо прогнозувати збереження нейтрального цінового тренду.

Трейдери в портах озвучують на сьогодні наступні ціни: 1700-1750 грн/т на пшеницю 2А, 1640-1680 грн/т на пшеницю 3А, 1580-1640 грн/т на пшеницю фуражну. Тобто, за останні два тижні ціни фактично не змінилися, продемонструвавши стабільність. Важливим фактором, який зможе надати підтримку цінам у майбутньому, є посівна кампанія озимої пшениці. За умови негативних результатів посівної (унаслідок погодних чи інших факторів), ціні на зерно врожаю 2013 року матимуть передумови до зростання.

Кукурудза. В останні два тижні спостерігався активний рух котирувань на кукурудзяні ф'ючерси на Чиказькій біржі. В результаті чого на даний момент котирування перебувають на рівні вищому, ніж два тижні тому. Така динаміка пояснюється тим, що наразі біржовий ринок демонструє високу волатильність і бурхливо реагує на інформацію щодо потенційних обсягів урожаю в США, що залежить від погодних умов, а саме – рівня опадів у вересні. При цьому в Європі та Латинській Америці не відбувається значних коригувань прогнозів щодо обсягів урожаю. Водночас фізичний ринок не зазнав значних змін та ціни на ньому фактично збереглися на попередньому рівні. Достатньо оптимістичні прогнози на врожайність в Україні підтверджуються на практиці виробниками, які вже почали збиральну кампанію (у південних та східних регіонах). На сьогодні деякі трейдери вже називають орієнтовні ціни в портах на кукурудзу врожаю 2013 року на рівні 1250 грн/т.

Ми вважаємо, що у вересні, поки не буде остаточно сформованим міжнародний ринок та не з'явиться інформація про фактичну врожайність у США, ціни здатні продемонструвати зростання. Проте вже у жовтні під тиском пропозиції та під дією сезонного фактору ціни, скоріше за все, продемонструють зниження.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02).

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"